Ana Maxim

Nu mai este o noutate că sistemul sanitar din România trece din criză în criză și din scandal în  scandal. Cele mai recente exemple sunt transplanturile de organe, lipsa citostaticelor, dar și cheltuielile aberante făcute în unități spitalicești. Pentru românii cu probleme grave de sănătate speranța se leagă adesea de șansa de a urma tratamentul medical necesar în străinătate. În Prahova, zece persoane au solicitat anul acesta eliberarea formularului E 122/ S2  care le-a permis să se deplaseze pe teritoriul unui alt stat al Uniunii Europene pentru a primi acolo tratamentul de care au avut nevoie. Pe de altă parte, mii de prahoveni au solicitat eliberarea cardurilor europene de asigurări sociale de sănătate, care le oferă dreptul să solicite tratament, în anumite condiții, în cursul unor șederi temporare  într-un stat membru UE. 

O persoană asigurată care îndeplinește condițiile impuse de legislația statului competent, respectiv România, în privința dreptului la servicii medicale, este autorizată să se deplaseze în alt stat al UE pentru tratament, în baza unei autorizații eliberate de instituția de pe teritoriul statului competent. Prahovenii care doresc să se trateze în străinătate pot solicita Casei de Asigurări de Sănătate Prahova eliberarea Formularului E 112/S 2. Documentul este destinat persoanelor asigurate și membrilor de familie ai acestora autorizați de casele de asigurări de sănătate să se deplaseze pe teritoriul altui stat membru UE pentru a primi acolo tratament. După cum ne-au precizat reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Prahova, în județ, de la începutul anului și până pe 30 noiembrie a.c., instituția a înregistrat 10 solicitări pentru eliberarea acestui tip de formular. Formularele au fost emise pentru pacienți care aveau nevoie de tratamente destinate unor afecțiuni cardiace pediatrice, de intervenții chirurgicale și de recuperare, în cazul unui prahovean rănit în incendiul de la Colectiv, precum și pentru tratarea unor afecțiuni oncologice. Serviciile medicale au fost acordate în Italia, Germania, Olanda și Belgia.

casa-de-asigurari-de-snatatate-ph

Cei care doresc să beneficieze de tratament în străinătate trebuie să știe că o cerere pentru eliberarea formularului E 112/S2 trebuie însoțită de următoarele documente: copia de pe actul de identitate, dosarul medical (înscrisuri medicale din care să rezulte diagnosticul și recomandarea medicală), raportul medical întocmit de medicul specialist curant, confirmarea scrisă din partea unității sanitare din statul membru UE în care se intenționează efectuarea serviciului medical cu privire la disponibilitatea acesteia de a acorda respectivul serviciu medical în baza formularului E 112/S2. Potrivit informațiilor transmise de CAS Prahova, raportul medical trebuie întocmit de un medic dintr-o unitate sanitară, județeană sau universitară, aflată în relaţii contractuale cu o casă de asigurări de sănătate din România. Din raportul medical trebuie să rezulte că: tratamentul respectiv se regăsește printre serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază de care beneficiază asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România; acest tratament nu poate fi efectuat într-un interval de timp rezonabil în unitățile sanitare din România, luând în considerare starea curentă de sănătate şi evoluţia probabilă a bolii. În raportul medical trebuie precizat motivul pentru care serviciul medical respectiv nu poate fi acordat într-un interval de timp rezonabil în nicio unitate sanitară din România. “Termenul maxim de soluţionare a cererii de eliberare a formularului E 112/S2 este de 5 zile lucrătoare. Formularul se eliberează numai dacă nu a fost achitată contravaloarea serviciilor medicale. Prestaţiile acordate în baza formularului E 112/S2 generează rambursări pe bază de facturi, care vor fi îndreptate de către instituţia din statul unde au fost prestate serviciile medicale către instituţia competentă din România, respectiv casa de asigurări de sănătate care a emis formularul. Potrivit prevederilor Regulamentului CEE 1408/71, art. 22, alin. 1, autorizaţia de efectuare a tratamentului într-un alt stat comunitar nu poate fi refuzată în cazul în care tratamentul respectiv se regăsește printre prestaţiile acordate în baza legislaţiei în vigoare şi nu poate fi acordat în intervalul de timp necesar în mod normal pentru obţinerea tratamentului respectiv în statul de reşedinţă, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei şi evoluţia probabilă a bolii “, ne-au mai precizat reprezentanții CAS Prahova.
Pe de altă parte, cei care se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene pentru a primi tratament medical, dar nu au aprobarea prealabilă a CAS, pot solicita rambursarea contravalorii serviciilor medicale primite. Persoanele respective trebuie să depună la CAS o solicitare scrisă însoţită de documente justificative traduse în limba română de un traducător autorizat: documente medicale și dovezi ce atestă plata integrală a serviciilor medicale de către solicitant. În Prahova, ultimele solicitări de acest tip – în număr de patru – au fost înregistrate în cursul anului 2014.
Dacă, în timp ce se află pe teritoriul unui alt stat al Uniunii Europene, românii au nevoie de servicii medicale, aceștia pot să beneficieze de ele dacă prezintă cardul european de asigurări sociale de sănătate. Documentul nu poate fi folosit, însă, și în situația în care asiguratul se deplasează într-un stat membru UE special pentru a beneficia de tratament medical pentru afecţiuni preexistente deplasării. Anul acesta, interesul prahovenilor pentru acest document a fost mai mare decât pentru Formularul E 122. De la începutul anului 2016 și până pe 30 noiembrie, Casa de Asigurări de Sănătate Prahova a eliberat 3.850 carduri europene de asigurări de sănătate și certificate provizorii de înlocuire a acestor carduri. “În cursul anului 2016, au fost achitate sume referitoare la servicii medicale primite în baza cardului european de asigurări de sănătate şi a formularelor europene ( E 112 /S2 și alte formulare – n.red.) în valoare de 11.970.002,17 RON. Aceste plăţi sunt aferente unor formulare emise anterior anului 2016, întrucât procedura de plată respectă circuitul reglementat de normele Regulamentelor comunitare în vigoare”, ne-au mai precizat reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Prahova.