• APIA finalizează plățile către beneficiari

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat procesarea și autorizarea plății finale pentru fermierii care au depus cereri unice de plată în cadrul Campaniei 2016, finalizând, de asemenea, plata avansului aferent acestui an.
Asftel, potrivit unui comunicat de presă al instituției, citat de Agerpres, “regulamentele europene prevăd ca plățile să se facă în cel mult două rate pe an, în cursul perioadei care începe la 1 Decembrie și se încheie la data de 30 iunie a anului calendaristic următor”.

  • CE nu e de acord ca 51% din oferta la alimente a magazinelor să provină de la producători locali

Comisia Europeană (CE) a respins argumentele autorităților române, prin care acestea au promovat legea care impune marilor comercianți să asigure 51% din oferta de alimente de la producători locali. În acest context, potrivit site-ului Profit.ro, CE urmează să declanșeze procedura de infringement, respectiv procedura prin care un stat membru al UE este atenționat pentru încălcarea unei obligații. Iar dacă această măsură se va aplica –
obligarea marilor comercianți de a asigura la raft minimum 51 la sută din produse autohtone – va fi sesizată Curtea Europeană de Justiție.

  • De la anul, intră în vigoare scutirea pe profitul reinvestit

Scutirea de impozit pe profitul reinvestit va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2017, potrivit unei Ordonanțe de Guvern prin care se aduc mai multe modificări Codului Fiscal și Codului de procedură fiscală.
„Profitul investit în echipamente tehnologice, calculatoare electronice și echipamente periferice, mașini și aparate de casă, de control și de facturare, în programe informatice, precum și pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse și/sau achiziționate, inclusiv în baza contractelor de leasing financiar, și puse în funcțiune, folosite în scopul desfășurării activității economice, este scutit de impozit”, se precizează în actul normativ, citat de Agerpres.