Marian Dima

nae-7-b-91Noul an – care se apropie – 2017, aduce o vestebună, importantă, pentru unul dintre tinerii tehnicieni prahoveni, Nicolae Constantin.
Astfel, începând cu data de 1 ianuarie, acesta va fi, oficial, secundul Naţionalei Under 21 a României, fiind cooptat în staff-ul tehnic al noului selecţioner, Daniel Isăilă. De amintit că Naţionala de tineret a încheiat anul 2016 cu un eşec, ratând calificarea la Campionatul European, sub comanda lui Cristian Dulca, fapt ce a dus la numirea unui nou antrenor principal şi a unui nou staf.
Astfel, Nicolae Constantin va lucra, din nou, alături de Daniel Isăilă, cei doi nefiind la prima experienţă comună ca antrenori, pregătind împreună pe Sportul Studenţesc sau ASA Tg. Mureş, în trecut, la nivelul eşalonului secund.
Apoi, “drumurile” celor doi foşti jucători, colegi şi prieteni, de la Rapid şi FC Braşov s-au despărţit, Isăilă fiind “principalul” Astrei, apoi secund la Naţionala României, la EURO 2016, în timp ce Nae Constantin a bifat postura de secund al lui Răzvan Lucescu, la Petrolul, apoi, selecţioner al reprezentativei de amatori “Prahova – Muntenia” la turneul UEFA Regions Cup din acest an, la care România a fost reprezentată de selecţionata formată din jucători legitimaţi în primul eşalon judeţean de la noi, apoi a fost, pentru o scurtă perioadă, şi secundul lui Octavian Grigore la “noul Petrolul”, funcţie la care a renunţat după doar câteva etape. Cu câteva săptămâni în urmă, acesta a fost la un pas să semneze, tot ca asistent al lui Isăilă, cu CSMS Poli Iaşi, negocierile cu gruparea moldoveană eşuând de puţin.
Nae îşi va intra oficial “în pâine” în ianuarie 2017, după ce săptămâna trecută a “luat contact” cu staff-ul FRF, la vârf, selecţionerul primei representative – Christoph Daum – întâlnindu-se cu noii antrenori de la U21, în afara lui Isăilă şi Nae Constantin, Florin Constantinovici făcând şi el parte din staff.
De amintit că, în ultimii ani, au fost mai mulţi antrenori prahoveni care au făcut parte din stafurile FRF, Ştefan Preda fiind secundul lui Costel Gâlcă la Under 16, iar Valeriu Răchită – asistentul lui Victor Piţurcă la prima reprezentativă.

Cariera lui Nicolae Constantin

• A jucat la nivel de divizia C, la Victoria Floreşti, până în anul 1996, făcând “saltul” spre fotbalul de Liga I la o vârstă destul de înaintată – 23 de ani (iulie 2007, FC Piteşti – Petrolul 0-0).
• A jucat în Liga I la Petrolul, Rapid, Astra, FC Braşov, iar în străinătate a avut o singură “aventură” la Diogenis, în Cipru (2007), strângând 190 de meciuri în primul eşalon de la noi şi 16 goluri.
• A rămas în amintirea iubitorilor fotbalului prin polivalenţa sa, alternând momentele în care era folosit fundaş central cu cele în care juca atacant!
• A câştigat un titlu, cu Rapid (2003), şi trei Cupe ale României, tot în tricoul alb-vişiniu.
• Are 16 meciuri în Cupele Europene, participând la parcursul senzaţional al Rapidului în Europa League, în sezonul 2005-2006, când, sub comanda lui Răzvan Lucescu, giuleştenii au jucat “sfertul” cu Steaua.
• Ultimul club din cariera de jucător a lui Nicolae Constantin a fost… Oţelul Larissa, unde a jucat, oficial, în anul 2015, la nivel judeţean!