Nicoleta Dumitrescu

Aurelian Gogulescu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Prahova, a participat, recent, în calitate de Ambasador Onorific pentru Turism şi Afaceri al Principatului Monaco în România, la Marea Gală a Clubului Ambasadorilor din Monaco. Ce înseamnă pentru mediul de afaceri prahovean această nominalizare, dar și care au fost discuțiile purtate la Monaco, am aflat chiar de la președintele instituției camerale prahovene.
– Pentru început, domnule Aurelian Gogulescu, aș dori să ne precizați de către cine v-a fost conferit titlul de Ambasador Onorific pentru Turism și Afaceri al Principatului Monaco în România și pentru ce perioadă de timp.
– Acest titlu – care mă onoreaza profund și, totodată, mă obligă moral să mă implic cu toate eforturile mele în promovarea și dezvoltarea relației bilaterale, pe multiple planuri între România și Principatul Monaco – mi-a fost conferit de către Clubul Ambasadorilor din Monaco, pe perioadă nelimitată.
– Ce ne puteți spune despre acest Club al Ambasadorilor din Monaco?
– Clubul Ambasadorilor din Monaco a fost fondat în anul 1973, de către Dieter Friedrich, cu sprijinul alteței sale serenisime Prinţesa Grace, cu scopul de a aduce împreună oamenii care doreau să promoveze valorile Principatului de Monaco, participând astfel la extinderea influenţei sale. Fiind sponsorizat de către persoane importante pe scena internaţională, precum directorul general al postului de radio RMC sau directorul Departamentului de Turism, clubul a ajuns să atragă printre membrii săi diplomaţi, oameni de afaceri, artişti sau jurnalişti, toți având același scop comun. După 40 de ani, sub conducerea preşedintelui onorific, alteţa sa serenisimă Prinţul Albert al II-lea de Monaco, şi a preşedintelui executiv Alexander Moghadam, Clubul Ambasadorilor din Monaco este mai activ ca niciodată, cu aceeaşi dorinţa de a aduce în prim plan cultura, arta şi strălucirea Principatului Monaco. Printr-o reţea prestigioasă ce include guvernanţi, membri ai corpului diplomatic şi consular, personalităţi recunoscute pe plan internaţional, companii multinaţionale şi oameni de afaceri, Clubul Ambasadorilor din Monaco oferă membrilor săi posibilitatea de a dezvolta o viziune globală a societăţii în relaţie cu poziţia unică a Principatului Monaco. Membrii săi îşi reprezintă propria cultură, reprezentând în acelaşi timp cultura monegască în lume.
– În acest context, care este raportul diplomatic între România şi Monaco ? La ce nivel este şi ce presupune?
– Reprezentarea diplomatică şi consulară între cele două state se realizează prin Ambasada României în Franţa – prin ambasadorul Luca Niculescu, prin Ambasada Principatului Monaco în Republica Italiană – ambasador fiind Robert Fillon – cu reşedinţa la Roma, prin Consulatul onorific al Principatului Monaco în România – consul onorific fiind Sergio Aurelio Faleschini și Consulatul onorific al României în Principatul Monaco, unde consul onorific este Constantin Turchină. Dialogul politico-diplomatic între România şi Principatul Monaco a cunoscut un moment de vârf în anul 2009, cu prilejul vizitei oficiale în România a Prinţului Albert al II-lea de Monaco, în perioada 23 – 24 aprilie.
– Ce înseamnă pentru mediul de afaceri prahovean nominalizarea preşedintelui Camerei de Comerț și Industrie Prahova în calitatea de Ambasador Onorific pentru Turism şi Afaceri al Principatului Monaco în România?
– Această nominalizare înseamnă o poartă deschisă spre colaborarea cu micul Principat de Monaco. Este a doua cea mai mică şi mai dens populată ţară din lume, după Vatican, având o populaţie de aproximativ 37.800 de locuitori. În pofida dimensiunii sale liliputane, Monaco are unul dintre cele mai mari PIB/capita din lume, iar domeniile economiei sunt reprezentate de turism, servicii, afaceri imobiliare. Pe aceste segmente, oamenii de afaceri prahoveni pot încerca să dezvolte colaborări cu parteneri din Monaco, iar din partea mea pot să îi asigur de deplinul suport. Totodată, prezenţa la Monaco a unui număr foarte mare de milionari raportaţi la populaţia Principatului, pentru Prahova poate reprezenta şi posibilitatea de atragere de investiţii.
– Cu ce oficiali aţi purtat discuţii la Monaco şi pe ce teme?
– Am avut onoarea şi plăcerea să particip la Grand Gala a Clubului Ambasadorilor din Monaco într-o dublă calitate – de preşedinte al Camerei de Comerț și Industrie Prahova şi de Ambasador Onorific pentru Turism şi Afaceri al Principatului Monaco în România. Această deplasare a vizat consolidarea relaţiilor de colaborare între cele două ţări în domeniul turismului şi dezvoltarea afacerilor, precum şi promovarea Principatului Monaco în România şi implicit a României în Principatul de Monaco. Programul vizitei mele în Monaco a inclus Reuniunea Ambasadorilor şi a Liderilor de Proiect, un eveniment de socializare desfăşurat în prezenţa Principelui Albert al II-lea de Monaco, precum şi o cină de gală, în prezenţa a trei miniştri, a numeroase personalităţi, precum şi a ambasadorului Italiei la Monaco. În cadrul acestui eveniment, am avut ocazia să discut cu numeroşi oficiali și anume Gianmarco Albani – coordonatorul Proiectului Ambasadorilor din cadrul Biroului de Turism şi Convenţii al Principatului de Monaco Constantin Turchină – consulul onorific al României în Principatul Monaco; Guillaume Rose – preşedintele Autorităţii pentru Turism şi Convenţii a Guvernului Princiar al Principatului Monaco; Guy Antognelli – directorul general adjunct al Autorităţii de Turism şi Convenţii a Guvernului Princiar al Principatului Monaco; Robert Fillon – ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Prinţulului de Monaco la Roma.
– Care au fost concluziile? S-au conturat posibile colaborări? În ce domenii?
– Pornind de la dorinţa şi disponibilitatea ambelor părţi din direcţia dezvoltării şi a întăririi colaborării bilaterale, vă pot spune că vom exploata, în vederea unei cât mai bune valorificări, toate oportunităţile din domenii precum comerţul cu vinuri – respectiv exportul de vinuri prahovene în Monaco, industria produselor cosmetice, serviciile, dar mai ales în turism. Printre cele mai reprezentative oportunităţi de cooperare identificate au fost abordate aspecte privind vizita domnilor Guillaume Rose şi a excelenței sale Robert Fillon în România, în cursul anului următor, în vederea continuării discuţiilor privind potenţialul de colaborare între România şi Principatul Monaco, precum şi înfiinţarea unui Birou de Turism al Principatului Monaco la Bucureşti, după modelul celui existent în prezent la Milano, în Italia, care operează cu finanţare monegască. Trebuie să menționez că, de asemenea, cu ocazia acestei preconizate vizite, va avea loc şi nominalizarea oficială a celor care au fost acceptaţi ca ambasadori onorifici ai Principatului Monaco în România.