Violeta Stoica

Una dintre cele mai bogate localități prahovene – comuna Blejoi – va avea propriul SPP! Autoritățile locale vor să încheie un contract cu o firmă specializată pentru prestarea serviciilor de pază și protecție la unele obiective de pe raza localității, în caietul de sarcini fiind precizate condițiile pe care trebuie să le îndeplinească eventualii doritori să participe la licitație. Printre aceste condiții se regăsește și participarea la “procedurile de intervenție și acțiune în caz de calamități naturale, în caz de atac terorist”. Acest lucru presupune că angajații firmei de pază și protecție care va încheia contractul cu Primăria Blejoi pentru o perioadă de doi ani vor fi obligatoriu specializați și în astfel de operațiuni.

Deși pare puțin exagerat, în caietele de sarcini pentru serviciile de pază probabil vor fi incluse tot mai multe solicitări ale autorităților contractante referitoare la intervenția în caz de atac terorist, având în vedere evenimentele care se petrec în multe state europene.
Primăria Blejoi are de gând să încheie contractul de pază și protecție cu o societate specializată pentru asigurarea siguranței obiectivelor, a bunurilor și a valorilor “împotriva oricăror acțiuni ilicite care lezează dreptul de proprietate, existența materială a acestora, precum și pentru protejarea persoanelor împotriva oricăror acte ostile care le pot periclita viața, integritatea fizică sau sănătatea”.

comuna-blejoi
Circa 128.000 de euro fără TVA ar costa, la o primă evaluare, serviciile specializate inclusiv în antiterorism care ar urma ca în viitorii doi ani să păzească obiective de pe raza comunei Blejoi, cum ar fi sediul primăriei, școlile, grădinițele, sala de sport și parcul din localitate.
Alte condiții impuse prin caietul de sarcini pentru viitorii SPP-iști de Blejoi se referă la capacitatea de restabilire a ordinii prin suplimentarea dispozitivelor, în maximum 10 minute, prin intermediul echipajelor de intervenție, asigurarea pazei să fie făcută și cu ajutorul câinilor utilitari. Pe de altă parte, dotările minime ale personalului de pază și protecție trebuie să fie uniforma de serviciu, tomfă, vestă multifuncțională, ecuson de identificare, stație radio și telefon mobil, spray iritant-lacrimogen, lanternă, iar echipamentele de protecție pentru echipajele de intervenție ar trebui să includă și cotiere, genunchiere, scuturi și căști de protecție, plus autovehicule 4×4 de serviciu, special echipate pentru activitatea de intervenție și de patrulare.
Agenții de pază trebuie să fie un fel de paznici “multifuncționali”, pentru că resposabilitățile lor nu ar fi doar paza obiectivelor, ci și să ia imediat măsuri de stingere a incendiilor și de salvare a persoanelor, dar și să acorde primul ajutor persoanelor afectate, precum și să… păstreze secretul de stat și cel de serviciu, dacă, prin natura atribuțiilor, au acces la asemenea date și informații.
Nu în ultimul rând, SPP-iștii de Blejoi nu trebuie să se prezinte la serviciu sub influența băuturilor alcoolice și nici să nu consume astfel de băuturi în timpul serviciului.