V. Stoica

Un centru de radioterapie, cu aparatură performantă, destinat bolnavilor oncologici din județul Prahova și din județele limitrofe se dorește să se realizeze de mai multă vreme la Spitalul Municipal Ploiești. Apariția unui asemenea spațiu ar fi benefic pentru bolnavii de cancer care în prezent sunt obligați – în lipsa altor posibilități – să meargă la tratamente specifice în alte centre din țară, cele mai apropiate fiind spitalele din Capitală. În afara unui aparat de radioterapie care este util în tratarea tumorilor sau a leziunilor maligne superficiale și semiprofunde, la Spitalul Municipal Ploiești este nevoie de construirea unui centru de radioterapie care să vină în sprijinul pacienților oncologici.
Un prim pas în acest sens a fost făcut în această săptămână, când Consiliul Local Ploiești a aprobat transferarea către Compania Națională de Investiții, pe bază de protocol, a unui teren viran aflat în curtea Spitalului Municipal Ploiești. Pe acest teren ar urma să fie construit, de către CNI, centrul de radioterapie de la Ploiești, care ar acoperi inclusiv județele limitrofe, așa cum se întâmplă acum și cu Secția de Oncologie a aceluiași spital.
Al doilea spital ca importanță din Prahova, Spitalul Municipal Ploiești este singurul din județ care are o secție destinată bolnavilor de cancer, aici fiind posibilă în prezent efectuarea tratamentelor de chimioterapie și de radioterapie (doar în cazurile în care leziunile sunt superficiale și de semiprofunde).
În centrele mari de radioterapie din Capitală sau din alte orașe din țară, există aparatură performantă specifică radioterapiei, însă, chiar și în spitale de renume acestea au perioade de “repaus” obligatoriu, unele piese defectându-se, din cauza suprasolicitării generate de numărul extrem de mare de pacienți care au nevoie de tratament de specialitate.
Tocmai de aceea, apariția cât mai urgentă a unui centru de radioterapie cu dotările obligatorii la Spitalul Municipal Ploiești este strict necesară pacienților care nu vor mai fi nevoiți să bată la ușile spitalelor din alte zone ale țării pentru tratament.