Petre Apostol

Jucătoarea prahoveană de tenis Ana Bogdan (locul 129 WTA) a început anul 2017 în China, luând parte la turneul de categorie „International” organizat la Shenzen, dotat cu premii în valoare de 750.000 de dolari. Sportiva de 24 de ani din Sinaia a fost cap de serie numărul 7 în calificări, trecând, în primul tur preliminar, fără emoții, cu un dublu 6-2, de reprezentanta gazdelor, Qianhui Tang, de numai 16 ani, posesoare a unui wild card, aflându-se pe locul 969 WTA.
Ana Bogdan a pierdut, însă, în ultimul tur al calificărilor, cu Nina Stojanovic (20 ani), din Serbia, jucătoare situată pe locul 142 în clasamentul mondial și care o eliminase pe Patricia Țig (cap de serie numărul 3 în calificări, locul 107 WTA) în runda inaugurală.
Sportiva prahoveană și-a adjudecat primul set, la tiebreak, scor 7-5, dar a cedat următoarele seturi, cu același scor, 4-6. Cu toate acestea, Ana Bogdan a fost acceptată pe tabloul principal al turneului, din postura de lucky loser, după ce elvețianca Timea Bacsinszkyi, a patra favorită a întrecerii și situată pe locul 15 WTA, s-a retras în ultimul moment.
Astfel, jucătoarea din Sinaia a evoluat, ieri dimineață, în primul tur al turneului, întâlnind-o pe Camila Giorgi, din Italia, în vârstă de 25 de ani și aflată pe locul 81 în clasamentul mondial. La prima confruntare directă dintre cele două jucătoare, Ana Bogdan a fost foarte aproape de o surpriză, adjudecându-și clar primul set, scor 6-1. Sportiva originară din Macerata, dar stabilită în Franța, a egalat situația la general, adjudecându-și actul secund, la tiebreak, cu scorul de 7-5.
După ce se aflase la doar un singur game de victorie în actul anterior, conducând cu 6-5, Ana Bogdan a cedat inițiativa în setul decisiv, iar Camila Giorgi s-a impus cu 6-3, obținând, după două ore și două minute de joc, calificarea în turul secund, deși jucătoarea din Prahova a încheiat meciul cu mai multe puncte câștigate (96 la 94).
Pentru participarea de la Shenzen, Ana Bogdan va primi 7.400 de dolari și 13 puncte în clasamentul mondial.
La turneul din China, mai sunt încă trei jucătoare din România pe tabloul principal, toate calificate în turul secund. În runda inaugurală, Simona Halep, a doua favorită a întrecerii, a trecut de Jelena Jankovic (Serbia), scor 6-1, 3-6, 6-3, Monica Niculescu, a șaptea favorită a turneului, a învins-o pe Kai-Lin Zhang (wild card), scor 5-7, 6-1, 6-3, iar Sorana Cîrstea a eliminat-o pe Kristina Kucova, din Slovacia, scor 6-3, 4-6, 6-4, pentru a-și stabili o întâlnire cu principala favorită a competiției, poloneza Agnieszka Radwanska.
Anul trecut, Ana Bogdan a ajuns pe cea mai înaltă poziţie din carieră până acum în clasamentul mondial, locul 107 WTA (12 septembrie), reuşind pentru prima dată să se califice pe tabloul principal la un turneu de Mare Şlem (US Open, a pierdut în turul secund), încheind sezonul pe locul 118 WTA.