Cabinetul PSD-ALDE condus de premierul Sorin Grindeanu a primit, ieri, votul de învestitură în plenul reunit al Parlamentului.
Guvernul Grindeanu a fost învestit cu 295 voturi “pentru” şi 133 “împotrivă”. Pentru a fi învestit, noul Executiv avea nevoie de jumătate plus unu din numărul total de parlamentari – adică 232 voturi. PNL a votat împotrivă, liderul interimar, Raluca Turcan, motivând că partidul său “nu va vota un Guvern de interpuşi”.
Noul Guvern are în componență 24 de miniștri, dintre care doi dețin și funcția de vicepremier, și doi miniștri delegați.
În cadrul acestei şedinţe, înainte de vot, premierul desemnat Sorin Grindeanu le-a prezentat parlamentarilor lista miniștrilor și programul de guvernare. În discursul său, Sorin Grindeanu, mulţumind acelora care l-au propus pentru funcţia de premier şi i-au fost alături în alcătuirea echipei şi a programului de guvernare, a precizat: “Chiar în această seară (n.n- ieri seară) voi convoca prima şedinţă de Guvern. Subiectul principal al dezbaterilor e România şi modul în care noua echipă îşi propune să conducă ţara în următorii patru ani. Eu vă propun altă ţintă: România normală, vă propun ca la finalul mandatului să avem o ţară normală, în care oamenii să trăiască bine şi să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi ca şi cetăţenii europeni. Îmi doresc o ţară normală, în care lucrurile să fie aşa cum e normal să fie. Primul semn de normalitate e ca politicienii să respecte ce au promis în campanie. În programul de guvernare veţi regăsi toate măsurile prezentate în campania electorală de preşedintele PSD”, a declarat Sorin Grindeanu. Subliniind că măsurile au fost votate de români şi că e normal să se regăsească în programul de guvernare, acesta a mai adăugat: “Nu venim la guvernare pentru a face statistici frumoase pe hârtie. Într-o ţară normală, guvernul urmăreşte salarii mai mari pentru cetăţeni, nu salarii mai mici în speranţa că vor veni mai mulţi investitori străini.Vrem investiţii străine, dar care oferă locuri de muncă bine plătite pentru români. Vrem ca investitorii să găsească în România o forţă de muncă bine calificată, nu prost plătită. Avem în vedere creşterea salariului minim la 1.450 lei în acest an. Avem un pachet serios ce include reducerea taxelor şi a impozitelor pe muncă, în paralel cu stimularea afacerilor. Într-o ţară normală, cei care au muncit o viaţă întreagă au la bătrâneţe o pensie decentă. Trebuie să ajungem la un punct de pensie în 2021 la 1.775 lei. Avem în vedere că una din primele măsuri să fie scutirea de impozit pentru toate veniturile mai mici de 2.000 de lei. Mai avem în vedere o majorare a salariilor cu 20% începând cu iunie”.
La închiderea ediţiei, ieri seară, noua echipă a Executivului urma să depună, la Cotroceni, jurământul de învestire în funcţie, după care era programată, la Palatul Victoria, prima şedinţă de Guvern.