Petre Apostol

Echipa naţională de handbal masculin a României a evoluat, marţi seară, la Krefeld, în faţa a 7.349 de spectatori, într-un amical cu reprezentativa Germaniei, campioana Europei, tânărul ploieştean Ionuţ Iancu fiind prezent în lotul tricolor, făcând pereche cu Mihai Popescu pe postul de portar. După eşecul de la final de an în compania vicecampioanei mondiale Qatar, echipa antrenată de spaniolul Xavi Pascual a înregistrat o nouă înfrângere într-o confruntare cu o altă forţă a handbalului mondial actual.
Naţionala României, care a deschis scorul la Krefeld, s-a menţinut aproape doar în primul sfert de oră al meciului de selecţionata condusă de islandezul Dagur Sigurdsson. Germanii s-au desprins după minutul 10, de la scorul de 5-5, marcând de trei ori la rând, iar tricolorii nu au avut replică, în special în atac, gazdele majorând ecartul la 13-6 în minutul 21, pentru a intra la vestiare în control, scor 17-9.
Diferenţa a crescut şi la zece goluri în partea secundă, scor 20-10 (min. 37), după care reprezentativa României a mai echilibrat rezultatul, apropiindu-se la şase goluri, după un parţial de 8-4. Portarul german Silvio Heinevetter, considerat cel mai bun jucător al meciului, a oprit, însă, asaltul tricolor, iar gazdele au încheiat partida cu un succes aşteptat, scor 30-21.
Pentru echipa României urmează confruntări cu formaţii mai accesibile, participând la turneul „Yellow Cup”, care este programat să înceapă de mâine, în Elveţia, la Winterthur. Reprezentativa tricoloră va evolua, pe rând, cu Brazilia (6 ianuarie, ora 22.00, ora României), Elveţia (7 ianuarie, ora 20.00), Slovacia (8 ianuarie, ora 14.30).
La finalul anului trecut, Naţionala antrenată de Xavi Pascual a făcut un pas important pentru calificarea la turneul final al Campionatului European, după ce a câştigat ambele meciuri disputate în debutul ultimei faze preliminare, cu Belarus şi Polonia, conducând în clasamentul grupei, iar portarul ploieştean Ionuţ Iancu a fost unul dintre jucătorii remarcaţi ai tricolorilor. În plus, dublu vicecampion naţional cu CSM Bucureşti, jucătorul de 22 de ani a devenit, anul trecut, campion mondial universitar cu România, fiind desemnat cel mai bun portar al campionatului.
În meciul de la Krefeld, componenţa celor două echipe a fost următoarea:
Germania: Heinevetter, Wolff — Gensheimer (5 goluri), Lemke, Wiencek (2), Schmidt, Faeth, Groetzki (6), Haefner (3), Schoengarth (2), Weber, Dahmke (4), Kuehn (1), Ernst (2), Pieczkowski, Kohlbacher (4), Drux (1).
România: Iancu, Popescu — Cîntec (4), Mocanu (1), Ramba (1), Mihalcea (3), D. Grigoraș (2), Ghionea (1), Sadoveac (2), N. Negru, Șandru (1), Csepreghi, Lazăr, Ad. Rotaru (2), Fenici (2), A. Cristescu, Pavel (2), Criciotoiu.