Mariana Ghena a devenit ieri noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, ea spunând că magistraţii nu vor o lege a răspunderii până când nu vor avea şi condiţiile de lucru ale judecătorilor şi procurorilor din alte state europene, potrivit news.ro. Aceasta i-a spus ministrului Justiţiei că iminenta iniţiativă legislativă este „o problemă sensibilă”: „Nu o dorim, nu o vedem în altă modalitate decât cea reglementată în prezent.
Procurorul Cristian Mihai Ban a fost ales vicepreşedinte al CSM.
Judecătoarea Mariana Ghena şi-a prezentat proiectul de management în cadrul primei şedinţe a noului Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
„O astfel de iniţiativă nu poate fi declanşată decât după o responsabilă apreciere a cadrului legislativ care să reclame această modalitate de răspundere, după implementarea unui sistem de legi bune pentru o justiţie bună, după o consultare reală a magistraţilor şi după identificarea altor modalităţi de eficientizare a activităţii magistraţilor. Nu cred şi nu credem că se pune problema, la acest moment, a unei iniţiative legislative sub acest aspect”, a mai arătat Mariana Ghena.
De asemenea, aceasta a spus: „Până când magistratul – judecătorul, procurorul – nu va beneficia de toate condiţiile materiale, de resurse umane, de volumul optim de activitate –
bunăoară în statele europene sunt judecători care au două, trei cauze pe lună. Suntem departe de această realitate, dar poate în condiţiile în care vom avea creat tot cadrul care să ne confere siguranţă, care să ne ofere condiţiile de muncă astfel încât magistratul poate să nu greşească, atunci poate s-ar pune problema unei astfel de iniţiative. Până atunci, nu susţinem un asemenea punct de vedere”, a afirmat Mariana Ghena, în plenul noului CSM.
Ministrul Justiţiei, Florin
Iordache, a declarat, înaintea şedinţei de constituire a noului CSM, că este necesară o lege a răspunderii magistraţilor, iar aceasta ar putea intra în dezbatere la Parlament cel târziu în februarie, după ce va avea discuţii cu reprezentanţii sistemului judiciar.
Noii membri ai CSM sunt: Simona Camelia Marcu – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Mariana Ghena – ÎCCJ, Lia Savonea – Curtea de Apel Bucureşti, Nicoleta Margareta Tânt – Curtea de Apel Braşov, Andrea Annamaria Chis – Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag – Tribunalul Neamţ, Evelina Mirela Oprina – Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan – Judecătoria Timişoara, Mihai Bogdan Mateescu – Judecătoria Râmnicu Vâlcea, Codruţ Olaru – Parchetul de pe lângă ÎCCJ, Cristian Mihai Ban – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Florin Deac – Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Nicolae Andrei Solomon – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Tatiana Toader – Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.
CSM este format din 19 membri, dintre care 14 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi sunt validaţi de Senat. Din Consiliu mai fac parte doi reprezentanţi ai societăţii civile, care participă numai la lucrările în plen şi trei membri de drept ai Consiliului, respectiv ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general. Mandatul membrilor CSM are o durată de şase ani şi nu poate fi reînnoit.