Persoanele trecute de vârsta de 50 de ani sunt sfătuite să evite cofeina după prânz, în special dacă au probleme cu somnul noaptea. Specialiştii au întocmit o listă cu sfaturi şi soluţii pentru „insomnii” şi atenţionează că obiceiurile noastre ar putea contribui într-o foarte mare măsură la un somn nu tocmai odihnitor, scrie BBC.
Un studiu, realizat în Marea Britanie, sugerează că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, ne este din ce în ce mai greu să adormim, dar, totodată, subliniază importanţa unei odihne suficiente pentru sănătate.
Astfel, celor trecuţi de prima tinereţe li se recomandă să doarmă cel puţin şapte ore pe noapte. Mai jos găsiţi o serie de sfaturi, utile pentru a vă bucura de un somn mai lung şi odihnitor: evitaţi cafeaua; treziţi-vă în fiecare zi la aceeaşi oră; expuneţi-vă la lumina soarelui; nu consumaţi alcool cu intenţia de a adormi; este bine ca masa de seară să fie servită cu trei ore înainte de culcare; atunci când mergeţi la culcare, lăsaţi telefonul/tableta/laptop-ul de o parte; dacă obişnuiţi să dormiţi în timpul zilei, ar fi indicat ca somnul să nu dureze mai mult de o oră şi jumătate; purtaţi şosete pentru a avea picioarele calde; nu dormiţi cu animale de companie; evitaţi certurile înainte de a dormi.
De asemenea, pe măsură ce înaintăm în vârstă, somnul se schimbă, iar posibilitatea de a ne trezi în mijlocul nopţii sau dimineaţa foarte devreme creşte. Studiul oferă câteva soluţii ce ar putea să vă ajute dacă va confruntaţi cu această problemă:
-dacă nu puteţi adormi, ridicaţi-vă din pat şi găsiţi un alt loc liniştit în care să vă relaxaţi până simţiţi că vă fura somnul
-evitaţi să vă mai gândiţi la probleme atunci când sunteţi pe punctul de a adormi
-dacă aveţi probleme cu somnul pe timpul nopţii, dar obişnuiţi să aţipiţi seara când vă uitaţi la televizor, ar fi bine să încercaţi să vă culcaţi mai devreme
-dacă dormiţi foarte puţin şi consideraţi că deja a devenit o problemă care vă afectează viaţa, vorbiţi cu un doctor.