F.T.

Magistrații de la Judecătoria Ploiești au stabilit pentru ziua de joi, 2 februarie a.c., un nou termen al procesului în care SC OMV Petrom este acuzată de ucidere din culpă, victima fiind un băiețel în vârstă de numai 9 ani, din Ariceștii Rahtivani.
Tragedia – despre care s-a scris și în ziarul nostru la vremea respectivă – a avut loc în urmă cu aproximativ trei ani (27 februarie 2014), medicii legiști stabilind că minorul a murit ca urmare a inhalării/intoxicării cu gaze de sondă !
Circumstanțele tragediei au fost relatate organelor de anchetă de mama victimei, care a spus că ea și-a trimis fiul, împreună cu care se afla în casa unui vecin, să ducă acasă o sacoşă. Se pare că în drumul său spre casă – ultimul, de altfel… – băiatului i s-a făcut rău și a leșinat ca urmare a inhalării unor gaze de la o sondă aparținând SC OMV SA.
Și reprezentanții de acum trei ani ai Primăriei Ariceștii Rahtivani ne-au declarat, atunci, că respectiva sondă era neîmprejmuită, iar moartea copilului ar fi fost cauzată de pătrunderea acestuia în zona cu concentrație mare de gaze.
De altfel, și ancheta procurorilor de la Parchetul General a condus la concluzia că „moartea minorului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute survenită în cursul unei
intoxicaţii acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivaţia din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani”. În acest context, OMV este acuzată că nu ar fi luat măsurile pentru a se evita astfel de tragedii, prin “neîmprejmuirea cu gard a beciului sondei mai sus menţionate, ceea ce a permis deschiderea ventilului de la derivaţia din coloana de exploatare a sondei (de către o persoană rămasă neidentificată), făcând posibilă pătrunderea minorului în perimetrul ce ar fi trebuit să fie complet închis şi încuiat, fapt ce s-a soldat cu decesul victimei, ca urmare a inhalării de către aceasta a gazelor eliminate în atmosferă”.
De precizat este și faptul că OMV, printr-un comunicat, a precizat: “Compania a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea unei infracțiuni din culpă în cazul unui accident regretabil care a avut loc în februarie 2014, lângă o sondă de producţie din Ariceştii Rahtivani, jud. Prahova. Până la pronunţarea unei hotărâri definitive, de către instanţa de judecată, compania beneficiază de prezumţia de nevinovăţie şi va acţiona în vederea demonstrării nevinovăţiei sale. Pe tot parcursul urmăririi penale compania a colaborat cu organele de urmărire penală, oferind toate informaţiile şi documentele necesare.
Compania va solicita în continuare şi va depune toate eforturile în vederea identificării persoanei care a deschis ventilul sondei.”
În dosarul care este pe rolul Judecătoriei Ploiești, părinții copilului s-au constituit parte civilă cu suma de un miliard de euro.