Violeta Stoica
Păsările găsite moarte din cauza gripei aviare la Tomșani sunt primele care au fost depistate cu acest virus într-o gospodărie a populației pe teritoriul României, potrivit datelor făcute publice de Organizația Mondială pentru Sănătate Animală.
Conform informațiilor oficiale ale organizației menționate, începând cu sfârșitul lunii noiembrie 2016 au început să apară cazuri de gripă aviară la lebede din mai multe județe ale țării, cum ar fi Constanța, Bacău, Giurgiu, însă până la izbucnirea focarului din satul prahovean Loloiasca nu fuseseră raportate din România situații de îmbolnăviri și decese cauzate de virusul influenței aviare la păsări domestice.
Organizația Mondială pentru Sănătate Animală, organizație interguvernamentală responsabilă cu îmbunătățirea sănătății animale, căreia i se raportează și cazurile de îmbolnăviri din întreaga lume, publică informațiile referitoare la focarele de boli apărute atât la animalele domestice, cât și la cele sălbatice. Și cazurile de gripă aviară sunt în atenția organizației menționate, printre ultimele raportări transmise oficial din România fiind și focarul de la Loloiasca, din comuna prahoveană Tomșani.
După confirmarea prezenței virusului gripei aviare la păsările găsite moarte în gospodăria din Loloiasca, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova a instituit măsuri stricte atât în zona de protecție de trei kilometri în jurul focarului, cât și pe o rază de zece kilometri – zona de supraveghere.
Directorul DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, a declarat, ieri, că focarul de gripă aviară de la Loloiasca nu poate fi declarat închis, pentru o perioadă de 30 de zile urmând să fie monitorizată toată zona respectivă, pentru ca inspectorii direcției sanitare veterinare să urmărească dacă mai apar cazuri de îmbolnăviri sau de decese.
În orice caz, șeful DSVSA Prahova afirmă că apariția focarului de la Loloiasca a fost cauzată tot de prezența păsărilor sălbatice care se obișnuiseră să vină pe balta din apropierea gospodăriei. Din păcate, însă, proprietarul gâștelor și rațelor domestice din Loloiasca își lăsa libere păsările tot pe lacul respectiv, ceea ce a determinat îmbolnăvirea acestora, sursa gripei aviare fiind păsările sălbatice.
Mihai Terecoasă a mai precizat că, în urma organizării unei noi acțiuni împreună cu vânătorii, au fost împușcate și restul de șapte păsări care zburaseră de pe lacul de la Loloiasca, dintre care cinci erau sălbatice și alte două – domestice.
Îmbolnăvirea păsărilor domestice de la Loloiasca arată cât de importantă este menținerea în adăposturi a gâștelor, a rațelor și a găinilor din gospodării, pentru că astfel acestea nu pot avea contact direct cu păsările sălbatice.