Ioan Popescu
Manifestările desfășurate, la Ploiești, de Ziua Culturii Naționale, găzduite de Muzeul „Paul Constantinescu”, au fost axate pe omagierea Poetului Nepereche, prilejuite de împlinirea a 167 de ani de la nașterea sa.
Medalionul aniversar Mihai Eminescu a adus, laolaltă, tineri instrumentiști și artişti ai cuvintelor, aceștia încercând să pună în valoare cultura și arta, într-un cuvânt valorile naționale.
Momentul poetic din lirica eminesciană a fost susținut de prof. Nelu Stan, un talentat rostitor de versuri, împreună cu epigramistul Constantin Tudorache.
Așteptați cu interes de public au fost tinerii instrumentiști Ana Raicu, elevă în cls.a IV-a la C.A. „Carmen Sylva” și Clara Ganta, cls. A X-a, CN „I.L. Caragiale” – vioară, Priscila Oprescu, Leonard Șarpe și Tudor Cioceanu, toți trei elevi în cls.a XII-a, CA Carmen Sylva – pian, alături de prof. Bogdan Găzdac, solist chitară clasică. Ei au interpretat creații aparținând lui George Enescu, C.Porumbescu, JS Bach, Fr.Chopin ș.a.
Tinerii instrumentiști menționați mai sus sunt pregățiți de prof. Rodica Buică, Lia Coloros- Mocănescu, Camelia Vasilescu – toți de la CA „Carmen Sylva” Ploieşti.
Surpriza reunirii literare, oferită de prof.dr.Al.I.Bădulescu, au constituit-o Audițiile muzicale: pagini celebre din fonoteca și discografia românească, înregistrate de mari voci ale secolului al XX-lea: Mihail Sadoveanu și artistul poporului George Vraca; Paul Constantinescu- ciclul 4 Madrigale, pe versuri de Mihai Eminescu și Eminescu, Eminescu – versuri Grigore Vieru, muzica Ion Aldea Teodorovici.
Medalionul aniversar a fost onorat și de Comunitatea Elenă din România, care a prezentat aici mai multe exemplare din cartea Poezii de Mihai Eminescu, carte editată in remarcabile condiții grafice la editura UER Press, în limbile română și greacă.