Nicoleta Dumitrescu

După ce au ieşit şifonaţi rău din alegerile parlamentare, liberalii par că-şi găsesc cu greu resurse să se adune dar şi să-şi afle acea voce unică, una care să-i mobilizeze cât să dea impresia că nu sunt atât de dezbinaţi pe cât se vede acum.
Culmea este că deşi se credea că noul PNL – rezultat din înfrăţirea vechiului PNL cu PDL – va reuşi “să înflorească” în ochii electoratului, rezultatul a fost cu totul altul şi cel mai bine s-a văzut la urne, mai exact după ce s-au numărat voturile.
În condiţiile în care în campania electorală îşi luaseră drept aliaţi Cotrocenii pe fostul premier tehnocrat Dacian Cioloş, fiind siguri pe presupusa lor reuşită şi că vor ajunge la guvernare, acum liberalii sunt în situaţia în care îşi plâng de milă unii altora. Mai mult, care mai de care, inclusiv foşti lideri, nu mai prididesc să zgândăre cu băţul prin răni adânci în ideea de a căuta vinovaţii eşecurilor repetate. Concret, cu ceva vreme în urmă, fierbând încă în suc propriu din cauza faptului că nu i s-a mai asigurat posibilitatea de a-şi reînnoi mandatul de parlamentar, Andreea Paul, fost prim-vicepreşedinte, a comparat partidul cu “un mort întins pe masă cu vată în nas şi cu mâinile reci pe piept”! Şi n-a fost singura voce critică, inclusiv Theodor Stolojan fiind de părere că PNL este un “partid rănit”, în contextul în care inclusiv relaţia neclară cu Cioloş, din campania electorală a alegerilor parlamentare, a creat o mare confuzie în mintea alegătorilor.
Adevărul este că deşi acum se află, pentru a doua oară consecutiv, pe mâinile unei femei cu statutul de preşedinte interimar, PNL pare că se ofileşte pe picioare în ciuda faptului că s-au găsit modalităţi, în ultima perioadă, ca să fie ”vitaminizat” inclusiv cu… petale de trandafir democrat, considerându-se că acestea ar putea să rezoneze cu filonul liberal.
Însă, după cum s-a văzut, se pare că foştii pedelişti încă mai suspină de dorul apuselor reuniuni electorale, de pe vremea când agitau de zor steagurile cu trandafir.
Pe de altă parte, şi printre liberali mai sunt nostalgici, în contextul în care unii au avansat ideea de a-l resuscita, pentru a prelua conducerea, pe Crin Antonescu, dispărut nu doar din partid, ci şi de pe scena politică a României.
De ce însă partidele au parte de astfel de măriri şi decăderi spectaculoase? Din cauza relaţiilor neclare! Aşa se întâmplă atunci când vrei să câştigi scoţând “la înaintare”, cum se spune, un fel de vrabie de pe gard în timp ce dai drumul celei pe care o ai deja în mână. Or, liberalii au avut, în ultima perioadă, o relaţie neclară inclusiv cu Cotrocenii, în ciuda faptului că Iohannis, cel puţin ca abordare, vervă şi discurs politic, nu suportă nicio comparaţie cu cel care ridica sălile în picioare- Traian Băsescu. În acest context, poate nu degeaba, înainte de 11 decembrie, anul trecut, Băsescu i-a invitat pe foştii pedelişti să voteze cu PMP! Iar rezultatul acestui îndemn s-a şi văzut: partidul său a intrat în Parlament.