Nicoleta Dumitrescu

Începutul de an este unul promiţător pentru Spitalul Municipal Câmpina – una dintre principalele unităţi medicale din reţeaua sanitară a judeţului –  având în vedere că are în zona de acoperire 130.000 de potenţiali pacienţi – în contextul în care unora dintre problemele stringente cu care s-a confruntat în ultima perioadă li s-a găsit rezolvare. Cea mai mare reuşită este  considerată, de managerul spitalului, dr.Călin Tiu, atragerea în echipa medicală a noi specialişti, fiind completate, într-o mare parte, posturile care erau de multă vreme vacante în secţii cu mare adresabilitate. Astfel, se poate spune că spitalul a primit o gură de oxigen, în contextul în care, vara trecută, instituţia funcţiona doar cu…un singur plămân, dintre cele aproape 100 de posturi, jumătate fiind neocupate. Pe de altă parte, în unitate continuă investiţiile, atât cele care vizează reabilitarea secţiilor, cât şi achiziţia de aparatură medicală. Nu în ultimul rând, după şapte ani s-a reuşit ca personalul  spitalicesc să primească, la sfârşitul lui 2016, şi al 13-lea salariu.  

După o intensă campanie ce a vizat completarea schemei de încadrare cu personal medical, ocuparea posturilor vacante de medici nu mai este o problemă acută la Spitalul Municipal Câmpina. De la managerul institituţiei, dr. Călin Tiu, am aflat că, în ultima jumătate de an, au fost angajaţi 14 medici, fiind ocupate şi alte 60 de posturi- în cea mai mare parte fiind vorba despre asistente şi infirmiere. “ Din fericire, s-a reuşit angajarea a 14 medici noi, pe posturile care erau vacante. E un lucru extraordinar pentru că, astfel, s-a completat echipa în secţii unde era cea mai mare nevoie. Concret, la Ginecologie au venit doi medici, fiind ocupate acum cinci posturi din cele şase prevăzute în normativ, la Secţia de Interne sunt ocupate şase posturi din opt. Însă, în cazul asistentelor şi al infirmierelor e o problemă, în sensul că nu se pot face noi angajări dacă nu sunt posturi libere, prin plecarea unor angajaţi”, ne-a 3-bdeclarat managerul Spitalului Municipal Câmpina. Mult mai greu este însă cu atragerea de medici specialişti pentru secţiile de Radiologie, dar şi pentru Unitatea de Primiri Urgenţe, în ultimul caz, din cele zece posturi cinci fiind acoperite cu medici specialişti, din care doi fac parte şi din linia de gardă, la Terapie Intensivă echipa fiind completată cu medici din afara spitalului, care vin din Ploieşti, din Sinaia, chiar şi din Giurgiu, în ultimul caz prezenţa în spital fiind de două- trei ori pe lună. “ Marea urgenţă pentru spital este acoperirea cu personal la Unitatea de Primiri Urgenţe. Din păcate, este sectorul unde sunt şi foarte puţini medici, din cauza faptului că nu există, pe plan naţional, o pepinieră în acest caz, şi alte spitale confruntându-se cu aceeaşi problemă. Pe de altă parte, adresabilitatea mare este la Urgenţe şi din cauza faptului că nici pacienţii, din păcate, nu prea înţeleg ceea ce este aceea o urgenţă. Vin persoane, de exemplu, şi spun că nu scapă de o durere de cap care s-a instalat în urmă cu două săptămâni, că au roşu în gât ori că le-a crescut tensiunea”, ne-a mai menţionat interlocutorul nostru.

Managerul nu uită prima dragoste – chirurgia

Doctor în ştiinţe medicale şi medic primar chirurgie, de la managerul spitalului am mai aflat şi faptul că, atunci când timpul îi permite, nu uită ceea ce s-ar numi prima dragoste – aceea de a se afla în sala de operaţie, în calitate de chirurg. “Nu intru în blocul operator pentru a suplini lipsa medicilor. La Secţia de Chirurgie sunt şase medici, activitatea fiind acoperită integral. Operez, atunci când pot, pentru că legea îmi permite. Pot să vă spun că Spitalul Municipal Câmpina are şi un Compartiment de Chirurgie Laparoscopică, pe care l-am înfiinţat împreună cu colegul meu dr. Alexandru Matei, în anul 1998. Este primul nucleu, dacă pot spune, de chirurgie laparoscopică înfiinţat în Prahova, la care se adresează pacienţi şi din alte judeţe”, ne-a declarat dr. Călin Tiu. Compartimentul de chirurgie laparoscopică este prevăzut cu 10 paturi.

Investiţiile continuă

Anul 2017 a găsit Spitalul Municipal Câmpina cu un bloc alimentar reabilitat şi dotat ” ca la carte”. De asemenea, a fost modernizat întregul parter al unităţii sanitare, pacienţii şi aparţinătorii acestora beneficiind de un spaţiu de primire nou şi modern, inclusiv scara interioară fiind reamenajată. De asemenea, Secţia de Pediatrie a fost parţial reabilitată, finalizarea lucrărilor urmând să aibă loc după ce va fi desemnată o nouă firmă pentru continuarea proiectului de modernizare. Investiţiile au fost realizate cu fonduri de la bugetul local al municipiului, dar şi din fonduri proprii ale spitalului. Totodată, au fost achiziţionate şi o serie de echipamente medicale. Pe parcursul anului 2017, investiţiile vor continua, pe listă fiind trecute deja lucrări la etajul unu al spitalului, dar şi în blocul operator şi la Terapie intensivă, lucrările fiind gândite astfel încât să nu fie întreruptă activitatea medicală. Se mai are în vedere modernizarea farmaciei spitalului, dar şi finalizarea circuitului pentru mutarea bazei de recuperare din clădirea anexă în clădirea principală din Strada Vasile Alecsandri. Este nevoie de această mutare întrucât clădirea anexă – unde funcţionează acum baza de recuperare medicală – este foarte veche, din anul 1905, fiind încadrată şi în grad seismic ridicat. După ce se va face acest transfer, clădirea va fi expertizată din punct de vedere tehnic, pentru a se identifica soluţia cea mai profitabilă – consolidare şi reabilitare, fie demolarea şi construirea unui nou spaţiu, destinat locuinţelor de serviciu pentru personalul unităţii sanitare. Pentru punerea în practică a investiţiilor luate în calcul pentru acest an, conducerea Spitalului Municipal Câmpina se bazează atât pe fonduri alocate de la bugetul local, cât şi pe fondurile proprii, ale instituţiei medicale. Conform managerului, printr-o mai bună organizare a activităţii, partea financiară nu mai constituie o problemă pentru instituţie, mai mult, după o pauză de şapte ani, la sfârşitul anului trecut s-a reuşit ca personalului să-i fie acordat şi cel de-al 13-lea salariu.
De altfel, reamintim că municipiul Câmpina este singura localitate din Prahova care a atras fonduri europene pentru modernizarea şi dotarea cu aparatură a unei instituţii sanitare de stat, în luna aprilie 2016, la un an de la demarare fiind inaugurate lucrările de reabilitare, modernizare şi echipare cu aparatură modernă a Ambulatoriului integrat al Spitalului municipal. În total, valoarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a fost de 3,9 milioane de lei, iar cea a echipamentelor medicale – de 4 milioane de lei. Spitalul Municipal din Câmpina are 302 paturi, policlinica devenind parte a acestuia, cu 19 cabinete. În acest context, odată modernizat şi dotat Ambulatoriul, cabinetele au fost amenajate atât la demisol, cât şi la celelalte două etaje. Într-un an, la policlinică sunt înregistrate 75.000 de consultaţii, iar la Unitatea de Primiri Urgenţe – 45.000 de prezentări, numărul de internări continue (de peste 12 ore) fiind de 12.000, iar al internărilor de o zi – de 3.300. Spitalul câmpinean dispune de toate secţiile specifice unei unităţi sanitare existente într-un oraş cu rang de municipiu.