Stația de epurare și Stadionul „Ilie Oană”, printre obiectele acțiunilor în instanță

Violeta Stoica

Deși ar părea greu de crezut, Primăria Ploiești a ajuns să fie obligată de instanțele de judecată să achite sume suplimentare pentru construirea Stadionului „Ilie Oană“ la aproape șase ani de la inaugurarea arenei fotbalistice!
Nu numai stadionul este obiect de proces în instanțele din Prahova, în care pârâta – municipalitatea ploieșteană – a fost obligată să achite bani mulți către constructori, ci și stația de epurare încă nefinalizată din zona de sud-est a orașului. Cele mai multe procese pierdute de Primăria Ploiești în ultima perioadă – de această dată având calitatea de reclamant – se referă însă la solicitările de anulare a actelor administrative emise de Ministerul Dezvoltării Regionale–Direcția Generală Programe Europene prin care nu erau admise la plată sumele cerute de municipalitatea ploieșteană în contul obiectivelor finanțate cu bani de la UE. Zeci de procese sunt pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu Primăria Ploiești – reclamant și Ministerul Dezvoltării – pârât. Din păcate, în aproape toate, instanța de fond a Curții de Apel București a dat dreptate ministerului.

Anul 2017 a început prost pentru Primăria Ploiești. Într-unul dintre procesele în care municipalitatea are calitatea de pârât și i se solicită despăgubiri din diferite motive (cel cu asocierea Construzioni Dondi Spa– CF Thymian Holding Gmbh vizând construirea stației de epurare rămasă nefinalizată), instanța a dat câștig de cauză definitiv firmelor respective, ultimul termen în acest dosar având loc pe data de 20 ianuarie. La instanța de fond, în vara anului trecut, s-a admis în parte acțiunea înaintată de asocierea celor două firme Construzioni Dondi Spa – CF Thymian Holding Gmbh, pârâta municipalitatea ploieșteană fiind obligată să achite reclamantelor suma de 341.888,12 euro la care se adaugă TVA, în lei la cursul BNR de la data plăţii, reprezentând lucrări executate şi neachitate, aferente situaţiei de lucrări nr.33/14.11.2014.
3-aRecursul înaintat de Primăria Ploiești – judecat pe 20 ianuarie 2017– a fost, la fel, potrivnic municipalității. Judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești au admis excepția tardivității declarării recursului formulat de municipiul Ploiești și, prin urmare, au respins recursul ca tardiv formulat de reprezentanții primăriei.
Nici finalul anului trecut nu a fost mai bun din acest punct de vedere, pentru că – la instanța de fond a Tribunalului Prahova – Primăria Ploiești a fost obligată să plătească parțial pretențiile avute de Alpine Bau Gmbh (preluate în proces, după intrarea în insolvența a acesteia, de firma cipriotă Campeonatos Enterprises Limited) în contul unor lucrări suplimentare la stadionul „Ilie Oană“. La jumătatea lunii decembrie 2016, instanța de fond a admis în parte acțiunea înaintată de reclamanta Campeonatos Enterprises Limited, obligând pârâta– Primăria Ploiești – la plata sumei de 2.038.516,29 lei reprezentând lucrări suplimentare. Pe de altă parte, însă, aceeași instanță a obligat chemata în garanţie SC Via Carpatica Consult SRL la plata către municipiul Ploiești a sumei respective. Această decizie nu este definitivă, atât Primăria Ploiești, cât și Campeonatos Enterprises Limited atacând cu apel hotărârea dată de Tribunalul Prahova, primul termen de judecată fiind programat pentru luna februarie a acestui an.

Zeci de dosare pentru fondurile europene

Primăria Ploiești a cerut judecătorilor de la Curtea de Apel București- în contencios administrativ și fiscal– anularea unor documente emise de Direcția Generală Programe Europene din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale privitoare la cererile de rambursare a fondurilor destinate obiectivelor realizate pe raza Ploieștiului prin intermediul Programului Operațional Regional.
Zeci de procese sunt încă pe rolul instanțelor din Capitală în care municipalitatea ploieșteană are calitatea de reclamant, iar Ministerul Dezvoltării Regionale – de pârât. Problema este că doar câteva dintre aceste procese au fost câștigate de Primăria Ploiești la instanța de fond, printre acestea aflându-se unul referitor la proiectul de accesibilitate şi fluidizare trafic către zona industrială Ploieşti Vest şi Platforma Industrială Brazi (pasajul suprateran peste calea ferată Bucureşti-Braşov) și altul la modernizarea și extinderea hipodromului. În aceste cazuri, pârâtul Ministerul Dezvoltării a fost obligat de instanța de fond a Curții de Apel București să achite reclamantei Primăria Ploiești unele diferenţe neachitate în conformitate cu cererile de plată.
Pentru zecile de procese pierdute la fond de municipalitate, apelurile sunt singura șansă, acestea fiind în stare de judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție.