F. T.

Judecătorii de la Tribunalul Prahova l-au condamnat la 4 ani și zece luni de închisoare pe Adrian Valentin Costin, fost agent rutier în cadrul Biroului Rutier Ploiești, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită, delapidare, fals material și înșelăciune, fapte îndeplinite în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Ca măsură complementară, instanța prahoveană a mai stabilit ca fostul polițist să nu-şi mai exercite funcţia pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei principale. Decizia Tribunalului Prahova nu este definitivă, inculpatul putând face contestație la aceasta.
După cum am mai scris în ziarul nostru, condamnatul a intrat în atenția Direcției Generale Anticorupție (DGA) anul trecut, după ce unii șoferi i-ar fi dat mită pentru a-i scăpa de dosare penale care aveau ca obiect abateri de la normele Codului Rutier.
În fapt, după cum se arată și în rechizitoriul întocmit de către anchetatori, Adrian Valentin Costin lua bani cu titlu de împrumut, de la diverși șoferi prinși în neregulă, ”uitând”, însă, să-i mai și restituie. În schimb, polițistul le promitea păgubiților că îi va ajuta să scape de dosarele penale deschise pe numele lor, deşi nu avea nicio atribuţie în acest sens.
De asemenea, printre infracțiunile comise de fostul polițist s-ar număra și falsificarea chitanțierului, în scopul însuşirii banilor plătiţi de către conducătorii auto cu titlu de amendă.
“În perioada martie-mai 2015, inculpatul a omis, cu intenţie, să menţioneze pe exemplarele 1 şi 3 ale unui număr de 4 procese verbale întocmite că amenda aplicată a fost achitată de contravenient pe loc, pe bază de chitanţă, atestând astfel în fals că amenzile nu au fost achitate. De asemenea, în perioada martie-iunie 2015, cu intenţie, C.A.V. nu a predat spre implementare un număr de 26 procese verbale de constatare a contravenţiei prin care a aplicat şi puncte de penalizare, care astfel nu au fost implementate în baza de date”, mai spun anchetatorii prahoveni.
Și Serviciul Public Finanţe Locale Ploieşti s-a constituit parte civilă în acest proces, cu suma de 9.165 de lei. De asememea, condamnatul mai trebuie să plătească unui reclamant suma de 600 de lei și 150 de euro. Iată cum și-a însușit acesta sumele respective: “Adrian Valentin Costin a pretins şi primit de la martorul denunţător N.F., cu titlu de împrumut, sumele de 600 lei şi 150 euro în scopul de a-i restitui permisul de conducere reţinut anterior, ca urmare a faptului că acesta condusese pe drumurile publice un autoturism neînmatriculat. Ulterior, în data de 17.06.2015, printr-un mesaj SMS, poliţistul i-a mai pretins denunţătorului suma de 500 de euro, pe care însă acesta nu i-a remis-o. Pentru a-i asigura lui N.F. dreptul de a conduce, Adrian Valentin Costin a menţionat în fals în documentele întocmite cu ocazia depistării în trafic faptul că acesta nu a avut asupra sa permisul de conducere. Inculpatul nu i-a mai restituit părţii vătămate sumele de bani primite” (rechizitoriu procurori).