Ana Maxim

La sfârșitul anulul trecut, Ministerul Sănătății anunța că, la nivel național, a scăzut numărul îmbolnăvirilor care au legătură directă cu fumatul, ca urmare a aplicării Legii nr. 15/ 2016 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
Datele centralizate de Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar arată că, din luna martie a anului 2016 (când a intrat în vigoare legea) și până în luna august 2016, comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior, 1.993 adulți nu au mai necesitat spitalizare pentru o acutizare a unei boli provocate sau agravate de fumat și s-a înregistrat și o scădere a numărului de copii spitalizați, pentru exacerbare a astmului sau infecții acute ale căilor respiratorii. “Implementarea legii a fost singura schimbare semnificativă produsă în acest interval, deci putem considera în mod rezonabil că îmbunătățirea este în directă legătură cu aplicarea legii. Acest fenomen s-a înregistrat și în alte țări în care s-au aplicat măsuri ferme de reducere a fumatului în spații publice”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății. Și în Prahova se constată o scădere ușoară a numărului persoanelor spitalizate pentru afecțiuni ce au legătură și cu fumatul, conform datelor pe care ni le-au furnizat, la cererea noastră, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Prahova.
De exemplu, în perioada martie- august 2015, erau externați din spitale 1.186 de adulți care fuseseră internați pentru boli ischemice coronariene, iar în perioada similară din anul 2016 numărul acestora a scăzut la 1.017. Și în perioada martie – decembrie 2016 se constată o scădere a numărului adulților externați după ce au fost tratați pentru aceste afecțiuni: 1.705 pacienți, comparativ cu numărul celor înregistrați în perioada martie – decembrie 2015 – 1.793 de pacienți externați. În perioada martie – august 2015 au fost spitalizați pentru accident vascular 1.710 adulți, în timp ce în aceeași perioadă din anul 2016 numărul a crescut ușor – la 1.724. Însă, dacă luăm în considerare perioada martie – decembrie 2016, numărul acestor pacienți a scăzut la 2.768 de la 2.813 – câți erau înregistrați în perioada similară a anului 2015. Pe de altă parte, numărul adulților spitalizați pentru exacerbare a bronhopneumoniei obstructive cronice sau astm era de 1.129 în perioada martie – august 2015 și de 953 – în perioada martie august 2016, iar tendința de scădere s-a menținut și în lunile următoare. În județul Prahova, numărul copiilor spitalizați pentru exacerbare a astmului sau pentru o infecție acută de căi respiratorii superioare a scăzut, în perioada martie – august 2016, față de perioada martie – august 2015 (399 de pacienți, față de 479 de pacienți). În perioada martie –decembrie 2016, se constată, însă, o creștere a numărului acestor cazuri, în rândul copiilor – la 880 de la 792 – câte existau în perioada similară a anului 2015. La sfârșitul anului trecut, parlamentarii au discutat pe marginea modificării legii pentru prevenirea şi combaterea consumului de tutun, inițiatorii proiectului de lege dorind ca aceasta să fie mai permisivă. “Ministerul Sănătății respinge orice modificări care fac mai permisivă legea antifumat și atrage atenția că orice concesie se traduce prin mai multe îmbolnăviri. Propunerea (privind modificarea legii antifumat – n.red.) nu numai că nu răspunde obligației statului de a lua măsuri pentru protejarea sănătății cetățenilor, ci este un pas înapoi enorm față de standardele de protecție a sănătății stabilite de actuala lege, ba chiar față și de prevederile vechii legi. După cum a stabilit și Curtea Constituțională prin decizia nr. 29/2016, actuala formă a legii asigură dreptul fundamental la sănătate al adultului și copilului”, a transmis, la vremea respectivă, într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătății. Proiectul de lege ce permitea fumatul în spaţii închise special amenajate, precum şi înfiinţarea aşa-numitelor „cluburi pentru fumători”, adoptat tacit de Senat în noiembrie 2016, a primit, la sfârșitul lunii decembrie 2016, aviz negativ din partea Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputaţilor.