Nicoleta Dumitrescu

1 februarie e data la care intră în vigoare mai multe modificări ale unor acte normative care vizează, pe de o parte, creşterea veniturilor unor categorii sociale – fie prin majorări salariale, fie prin eliminarea unor impozite, iar pe de altă parte – scutirea de la plata unor taxe. Totodată, conform noilor reglementări, de astăzi sunt eliminate şi o serie de taxe, printre care se regăsesc şi cele nefiscale care erau percepute pentru diverse servicii prestate de către structuri ale Ministerului de Interne. La nivelul judeţului Prahova, de departe, cei mai avantajaţi de noile modificări legislative sunt beneficiarii venitului minim garantat care, începând de astăzi, va creşte la valoarea de 1.450 de lei. Nu în ultimul rând, intră în vigoare şi legea prin care se elimină plata CASS pentru toate pensiile, dar şi impozitul pe venit de 16% pentru pensiile sub 2.000 de lei, şi în acest caz numărul beneficiarilor fiind destul de mare. Nu în ultimul rând, tot de astăzi se înregistrează şi modificări fiscale în zona antreprenorială, singurii care primesc veşti proaste fiind şoferii, având în vedere faptul că, odată cu majorarea salariului minim, a crescut şi cuantumul amenzilor de circulaţie.

 

Conform noilor modificări legislative, începând de astăzi, salariul minim brut pe ţară va fi majorat. “Începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166 de ore, în medie, pe lună, în anul 2017, reprezentând 8,735 lei/oră”, se arată în Hotărârea Guvernului nr. 1/2017 publicată în Monitorul Oficial din 6 ianuarie 2017. Mai exact, salariul minim brut va creşte de la 1.250 de lei, cât a fost până ieri, la 1.450 de lei. În acest context, angajatorii trebuie să înregistreze în registrul electronic REVISAL majorarea obligatorie a salariului minim pentru angajaţii încadraţi cu această remuneraţie, altfel vor fi amendaţi. În acest caz, fiecare angajator are la dispoziţie, pentru efectuarea modificărilor ce vizează majorarea salariului minim, 20 de zile calendaristice. De reţinut că angajatorii vor putea fi sancţionaţi dacă nu vor respecta noile prevederi legate de majorarea salariului minim. “Stabilirea salariului de bază sub nivelul celui prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de muncă în care salariul minim este stabilit sub cel menţionat în prezenta hotărâre”, se mai arată în Hotărârea de Guvern. Concret, începând de astăzi, salariaţii care muncesc pe salariul minim pe economie vor primi „în mână” 1.065 lei lunar, faţă de 925 lei, cum a fost până în prezent. Conform datelor statistice de la nivel naţional, de această creştere vor beneficia 1,54 de milioane de persoane.

Eliminarea CASS pentru toate pensiile

pensiiLegea prin care se elimină plata CASS pentru toate pensiile, precum şi a impozitului pe venit de 16% pentru pensiile sub 2.000 de lei a fost promulgată de preşedintele României Klaus Iohannis la începutul lunii ianuarie, după votul dat de către deputaţi. Camera Deputaţilor a adoptat, în 5 ianuarie, în sesiune extraordinară, cu 207 voturi “pentru” şi 29 de voturi “împotrivă”, proiectul de lege prin care se elimină plata CASS pentru toate pensiile, precum şi a impozitului pe venit pentru pensiile sub 2.000 de lei. Astfel, pensionarii scapă de plata de 5,5% pentru contribuţiile de sănătate, iar cei cu pensii mai mici de 2.000 de lei vor fi scutiţi şi de impozitul de 16%. Această nouă modificare legislativă este a doua veste bună primită, pe 2017, de către pensionarii prahoveni. Aşa cum v-am mai informat, de la începutul acestui an, peste 230.000 de pensionari au deja venituri mai mari, creşterea veniturilor fiind determinată de majorarea punctului de pensie. Mai exact, de la 1 ianuarie 2017, valoarea punctului de pensie este de 917,5 lei faţă de 871,7 lei cât a fost anul trecut, aceeaşi majorare fiind valabilă şi pentru pensiile militare de stat. În ceea ce priveşte numărul de beneficiari pe care îi are Casa Judeţeană de Pensii Prahova, de la reprezentanţii acestei instituţii am aflat că, dintre cei aproximativ 237.000 de pensionari, 154.470 de persoane sunt pensionari de limită de vârstă, 3.124 – beneficiari de pensie anticipată şi anticipată parţial, 22.151 primesc pensie de invaliditate, iar 25.377 – pensie de urmaş. La finalul anului 2016, în funcţie de categoria de pensie, valoarea pensiei medii de asigurări sociale de stat a fost structurată astfel: pensia pentru limită de vârstă – 1.147 de lei, pensia anticipată – 1.116 lei, pensia anticipat parţială – 655 de lei, pensia de invaliditate – 574 de lei şi pensie de urmaş – 544 de lei. Totodată, la sfârşitul anului trecut, 17.424 de persoane beneficiau de pensie socială minim garantată, în valoare de 400 de lei.

O serie de taxe, tăiate

În Monitorul Oficial cu numărul 15 din 6 ianuarie 2017 a fost publicată Legea nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, potrivit căreia zeci de taxe nefiscale se elimină de la 1 februarie 2017. Concret, este vorba despre: taxele radio și tv atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice; taxa de timbru pentru autovehicule; taxele percepute de Oficiul Național al Registrului Comerțului la înființarea unei firme precum și la înregistrarea mențiunilor; cele percepute pentru cazierul fiscal și cazierul judiciar; cele consulare care sunt percepute la misiunile diplomatice și la oficiile consulare ale României în străinătate; cele pentru apostilarea și supralegalizarea actelor oficiale, pentru eliberarea pașapoartelor, pentru plata pierderii sau modificării actelor în vederea publicării acestora în Monitorul Oficial. Totodată, au fost eliminate şi taxele extrajudiciare de timbru.

Modificări fiscale şi în zona antreprenorială

Nu în ultimul rând, tot de astăzi intră în vigoare şi o serie de modificări fiscale în zona antreprenorială. Una dintre principalele modificări e abrogarea Formularului 088, care a limitat înregistrarea în scopuri de TVA a societăților. Actualele demersuri făcute de ANAF, după abrogarea formularului, sunt pentru simplificarea majoră a procedurii de înregistrare în scopuri de TVA cu monitorizarea ulterioară a contribuabililor. O altă modificare vizează împărţirea modului de impozitare al microîntreprinderilor: 3% pentru microîntreprinderea ce nu are salariați și 1% în cazul microîntreprinderii cu minimum un salariat.

Veste rea pentru şoferi !

Vestea rea pentru şoferi este că, începând de astăzi, creşte cuantumul amenzilor de circulaţie cu 16%, ca urmare a majorării salariului minim brut pe ţară. Un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie. Astfel, majorarea salariului minim brut pe ţară la 1.450 lei lunar de la 1 februarie conduce şi la creşterea valorii unui punct de amendă la 145 lei, faţă de 125 lei cât era până acum. Cele mai mici amenzi, cele aplicabile clasei I de sancţiuni – precum vorbitul la telefon, faptul că şoferul nu a semnalizat sau nepurtarea centurii de siguranţă ajung la 435 de lei (adică două sau trei puncte amendă). Cele mai mari amenzi aplicate persoanelor fizice sunt din clasa IV şi ajung la 20 de puncte-amendă, adică 2.900 de lei. Aici intră, spre exemplu, cei care conduc o maşină a cărei Inspecţie Tehnică Periodică a expirat, cei care intră pe drumurile modernizate cu noroi pe roţi, cei care transportă copii mai mici de 12 ani pe locurile din faţă sau cei care conduc o maşină care nu are montate una dintre cele două plăcuţe de înmatriculare.