F. T.

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Prahova precizează, într-un comunicat, că pe parcursul anului 2016 au scăzut substanțial infracțiunile care altădată plasau județul în topul tâlhăriilor, al furturilor din locuințe ori al furturilor de mașini.
Astfel, din analiza indicatorilor statistici a reieșit că, luând în considerare ultimii șase ani, în 2016 tâlhăriile au scăzut cu 72 la sută, același trend descrescător și cu același procent înregistrându-se și la furturile de autovehicule.
De asemenea, și infracțiunile stradale au cunoscut, anul trecut, o scădere cu 55 la sută comparativ cu anul 2011.
În ceea ce privește mediul rural, comunicatul IPJ Prahova precizează că și acolo, în anul 2016, infracțiunile sesizate au cunoscut o scădere constantă. De exemplu, numai la capitolul “infracțiuni contra patrimoniului” – furturile fiind cele mai frecvente în acest mediu – s-a înregistrat, în ultimii șase ani, o scădere de aproape 18 la sută.
Din analiza bilanțului poliției prahovene pe anul 2016 reiese că amintita scădere a infracțiunilor se datorează inclusiv campaniilor derulate de către oamenii legii în cadrul activităților de prevenire și combatere a fenomenului infracțional, care i-a făcut pe cetățeni să fie mult mai atenți și să solicite, atunci când a fost cazul, ajutorul poliției. Un alt aspect care a contribuit la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului l-au reprezentat raziile efectuate inopinat, dislocarea de efective suplimentare în stradă, cu ocazia diverselor mitinguri, marșuri sau manifestări cultural–religioase, prezența în stradă, “la vedere”, a oamenilor legii etc.