7 miliarde de lei vechi – prea mult pentru cat poate administra¡ia locala sa „duca”
In urma cu o luna de zile, Guvernul Romaniei a acordat orasului Comarnic suma de 700.000 lei (7 miliarde de lei vechi). „Paternitatea” acestor bani a fost indelung disputata intre cele doua tabere ale administratiei locale: primarul Dorian Botoaca (foto1) si consilierii PNL (10 din 17, cati numara intregul Consiliu Local). Astfel, Botoaca sustinea ca diligentele sale pe langa Prefectura au determinat sosirea acestor bani la bugetul local, in timp ce consilierii PNL pretindeau ca, de fapt, cererea adresata de ei Guvernului a fost aceea care a provocat milostivirea Executivului Romaniei fata de Comarnic. Pana sa aiba loc sedinta de Consiliu in care sa se hotarasca alocarea banilor, atat primarul cat si consilierii liberali au facut cunoscute destinatiile pe care aveau de gand sa le dea acestor bani, cele doua tabere neimpartasind aceleasi optiuni. Primarul Botoaca dorea ca banii sa fie cheltuiti pentru asfaltarea Strazii Ghiosesti, intre punctele Geo si Valea Otelii (Moara Veche), segment care are o lungime de 1,5 kilometri. „De acest drum vor beneficia 3.500 de locuitori, spunea primarul. Totodata, strada deserveste scoala si gradinita din Ghiosestii de mijloc, unde copiii ajung foarte greu pe timp de ploaie. In plus, administratia locala este datoare sa faca aceasta investitie in cartierul Ghiosesti, dupa ce anul acesta a acordat bani pentru a asfalta strada Poiana din cartierul Poiana si strada Eternitatii din cartierul Vatra Sat. In felul acesta, am repartiza, echitabil, intre cartiere, putinii bani pe care ii avem”. Consilierii PNL aveau de gand sa foloseasca o mare parte din cei 700.000 lei pentru niste lucrari de consolidare si reparatii in cartierul Vatra Sat. Avand majoritatea in Consiliul Local, optiunea lor a tronat, astfel incat pomenitii bani au primit urmatoarea destinatie: 200.000 lei pentru lucrari de betonare pe Strada Scolii, 400.000 lei pentru strazile Florilor, Galmeiei si Malul Luncii (din cartierul Vatra Sat), 50.000 lei pentru construirea unui zid de sprijin pe ulita Comanoilor (din cartierul Ghiosestii de mijloc) si 50.000 lei pentru lucrari de regularizare a scurgerii apelor in cartierul Podul Lung.
Ganduri secesioniste
La sedinta la care s-a facut aceasta impartire, au venit si circa 50 de oameni din Ghiosesti, locuitori lezati de hotararea pe care consilierii PNL urmau sa o adopte – si au adoptat-o. Printre cei aratati cu degetul ca ar fi chemat publicul sa vina la sedinta Consiliului Local, si sa-i influenteze decizia, a fost si Gheorghe Andrei (foto2), liderul PSD Comarnic, partid care detine restul de sapte consilieri in legislativul local. „Mi-ar fi placut ca eu sa-i fi adus, insa imi pare rau sa recunosc ca nu mie mi s-a datorat venirea oamenilor la sedinta. A fost banuita persoana mea, deoarece eu locuiesc in Ghiosesti”, spunea pesedistul. Andrei era de aceeasi parte a baricadei cu primarul, el motivandu-si optiunea prin aceea ca „in vreme ce in Vatra Sat s-a ajuns la asfaltarea strazilor tertiare – Strada Florilor fiind secundara Strazii Eternitatii, care, la randul sau, este secundara Strazii Secariei -, in Ghiosesti nu s-a asfaltat nici macar drumul principal. Avand in vedere aceasta injustitie, m-am lasat luat de val, si am spus ca noi, cei din Ghiosesti, ar trebui sa facem un referendum si sa ne separam de oras, deoarece, pana acum, apartenenta la Comarnic nu ne-a ajutat cu nimic. Lucrarile din Vatra Sat nu sunt deloc mai necesare decat asfaltarea drumului din Ghiosesti. Aici, copiii sunt nevoiti sa vina la scoala cu echipament de escalada. Cand ploua, trebuie ca parintii sa-i poarte in brate, luand-o prin gradinile laturalnice. Fata de lucrarile din Vatra Sat, de care vor beneficia circa 200 de oameni, de repararea drumului din Ghiosesti ar fi beneficiat de zece ori mai multi oameni”.
Ori Ghiosesti, ori Curtea de Conturi
Nemultumit de felul in care banii au fost haraziti, primarul Dorian Botoaca a contestat hotararea Consiliului Local la Prefectura Prahova. Astfel, discutia s-a reintors la problema „paternitatii” banilor primiti de la Guvern. Ca argument, primarul avea cererea pe care o adresase Prefecturii Prahova, in vara, prin care solicitase 700.000 de lei, exact atat cat Guvernul a atribuit, patru luni mai tarziu, Comarnicului. In adresa pe care Botoaca o intocmise, si pe baza careia Prefectura, la randul sau, a intocmit o nota de fundamentare, trimisa, mai departe, la Guvern, primarul specificase si destinatia banilor: asfaltarea Strazii Ghiosesti, intre punctele Geo si Valea Otelii. „Asadar, spunea Botoaca, aceasta este calea pe care au venit cei 700.000 lei, aceasta este si calea pe care ei vor trebui cheltuiti. Daca banii nu sunt utilizati pentru asfaltarea drumului din Ghiosesti, eu, unul, nu-i dirijez catre Vatra Sat, asa cum a hotarat Consiliul Local, deoarece aceasta ar insemna deturnare de fonduri si nu doresc sa am probleme cu Curtea de Conturi. Totodata, in cazul in care banii nu sunt folositi pana la 1 ianuarie, Guvernul ni-i va lua inapoi”. In sprijinul lui Botoaca a venit si prefectul Corneliu Popescu, aflat pentru prima oara la o sedinta a Consiliului Local Comarnic. Desi acesta a aparat cauza promovata de primar, consilierii PNL au ramas neclintiti in decizia lor de a cheltui banii in cartierul Vatra Sat.
Bani dati odata cu zapada
Viceprimarul Sorin Peticila (foto3), penelist asijderea, l-a combatut pe prefectul Popescu aratandu-i felul in care hotararea executivului este afisata pe site-ul Guvernului: „Comuna(!) Comarnic, judetul Prahova, va primi suma de 700 mii lei noi (7 miliarde lei vechi) pentru acoperirea unor cheltuieli de refacere a infrastructurii afectate de inundatiile de anul trecut. Suma va fi utilizata pentru refacerea unor drumuri locale si a unor cai de acces pietonale”. „In primul rand, a spus Peticila, atunci cand banii vin cu destinatie speciala, obiectul folosirii lor este nominalizat in hotararea Guvernului, ceea ce, in cazul celor 700.000 lei, nu se intampla. In al doilea rand, precum vedeti, in hotararea de Guvern, se mentioneaza «pentru acoperirea unor cheltuieli de refacere a infrastructurii afectate de inundatiile de anul trecut». Din moment ce Strada Ghiosesti nu este prinsa in procesul verbal de calamitati, ca fiind afectata de inundatii, este legal ca banii sa fie cheltuiti pentru repararea ei?”, l-a intrebat Sorin Peticila pe prefect. „Nu!”, a fost raspunsul acestuia, raspuns care contrazicea afirmatiile sale anterioare. In plus, viceprimarul spune ca termenul de 1 ianuarie, avansat de primar, nu i se pare realist: „Nu stiu de existenta acestui termen limita. Guvernul a dat bani in toata tara prin acea hotarare. Ma indoiesc ca, desi au venit abia in octombrie, banii sunt eligibili doar pana la sfarsitul anului. In cazul in care zapada ar veni mai devreme, si toate lucrarile de construire ar inceta, cum ar mai putea fi folositi acesti bani? In aceste conditii, ar insemna ca Guvernul sa ne fi acordat degeaba banii, lucru pe care nu il cred posibil”. Situatia Strazii Ghiosesti a mai fost indulcita ulterior, cand, stabilind destinatia unei alte transe de bani venita de la Guvern (270.000 lei), Consiliul Local a distribuit 200.000 lei catre reparatia sa. Restul banilor au fost alocati in felul urmator: 50.000 lei pentru Strada Valea Candei, din centrul orasului, si 27.500 lei pentru niste lucrari de regularizare a apei, in zona Simion Purcaru din cartierul Ghiosesti. Acest ultim punct, in opinia viceprimarului, este cel mai problematic dintre toate cele inscrise in situatia de lucrari.
Ionut STANESCU