Dumneavoastra sau tu ?
Conversatia intre necunoscuti nu mai reprezinta, de mult timp, un act de nepolitete, ci dimpotriva. Exista multe feluri de a intra in contact cu oamenii. A interpela pe cineva poate fi un semn de obraznicie, dar si un simplu mijloc de a iesi din incurcatura. Intr-un oras strain este absolut normal sa intrebati pe cineva care este drumul spre gara sau cel spre o catedrala celebra. Va veti stradui sa nu interpelati pe cineva care este foarte in varsta sau, evident, foarte grabit. Un barbat trebuie sa fie foarte prudent daca se adreseaza unei femei. In general, este mult mai simplu sa va adresati unei persoane de acelasi sex cu dumneavoastra.
* Prin meseria lor, agentii de circulatie, politistii, controlorii de trenuri si tramvaie, hamalii, soferii de taxi, personalul hotelier sunt datori sa ofere informatii. Aceasta nu va indrep-tateste insa, sa nu spuneti „Buna ziua”, „Va rog” si „Multumesc”.
* Este permis sa va adresati vecinilor de plaja, de masa, calatorilor din tramvai, din tren, din avion, sau celor care locuiesc la acelasi hotel. In principiu, nimic nu va opreste sa schimbati cateva pareri despre timp sau despre un eveniment sportiv important. Chiar daca persoana cu care stati de vorba va place in mod deosebit, nu se cuvine sa-i cereti numarul de telefon sau adresa, daca ea nu are aceasta initiativa.
* In fata unei adunari: Formulele de adresare variaza, existand o ierarhie care trebuie respectata. De exemplu, la o conferinta de presa, va veti adresa cu un solemn ,,Doamnelor si domnilor”, nu ,,Doamnelor, domnisoarelor si domnilor”, cum se foloseste adesea.
* La rostirea unui toast, veti incepe prin a va adresa celor mai importante persoane: ,,Stimate domnule ministru, stimati oaspeti”. De asemenea, in adunarile oficiale va veti adresa in primul rand personalitatilor, incepand cu cele mai marcante.
* Cum va adresati unei doamne: In acest domeniu au aparut schimbari numeroase fata de codul vechi al bunelor maniere dat fiind ca femeia are astazi alt rol in societate. De aceea, este de la sine inteles ca va veti adresa cu: doamna director, doctor, inginer, profesor si nu doamna doctora, inginera, profesoara.
* Cand si pe cine tutuiti: Din totdeauna, codul bunelor maniere a delimitat granita dintre ,,tu” si ,,dumneavoastra”. Modul cum le folositi poate reprezenta frontiera dintre o simpla cunostinta si o calda prietenie. Prima regula: tutuirea se face doar cand sunteti siguri ca este binevenita.
La varste apropiate, la cei din medii sociale asemanatoare, cu acelasi grad de cultura este chiar ridicol sa spuneti mereu ,,dumneavoastra”. Insa, nu veti putea niciodata sa spuneti cu nonsalanta ,,tu” batranului medic care v-a operat sau profesorului mult mai in varsta care v-a fost diriginte, chiar daca ati terminat o facultate si ati devenit colegi de cancelarie.