Astăzi, prahoveanul împlineşte 41 de ani

Nicoleta Dumitrescu

Prahoveanul Laurenţiu Rebega, europarlamentar român care, chiar astăzi, împlineşte 41 de ani (s-a născut la data de 20 februarie 1976, în oraşul Vălenii de Munte) şi-a făcut public raportul de activitate la jumătatea mandatului. Documentul are peste 70 de pagini şi prezintă, succint, intervenţiile sale în cadrul Parlamentului European, tematica luărilor de cuvânt şi a declaraţiilor în plen, dar şi care a fost modalitatea prin care s-a implicat în anumite probleme cu care s-au confruntat unele categorii sociale atât din România, cât şi din alte state europene. Europarlamentarul a motivat, chiar de la începutul raportului de activitate, de ce a fost nevoie să-l facă public. “Pentru un om politic, mai mult decât pentru un om obişnuit, analiza activității este o necesitate. În 2014, am fost ales deputat în Parlamentul European. Zi de zi, în activitatea mea, m-am condus după imperativul de a apăra interesele celor care m-au ales – ale cetățenilor României. Mă aflu acum la jumătatea mandatului și este firesc să prezint alegătorilor și opiniei publice un raport de etapă. Am primit, în toată această perioadă, laude și critici, sugestii și încurajări. Mulțumită cetățenilor României, am simțit că activitatea mea este utilă și că în ceea ce am făcut și în ceea ce am spus se regăsesc opiniile, aspirațiile, dar și îndoielile sau nemulțumirile lor. Ei m-au ajutat să cresc din punct de vedere politic și să fiu mândru că sunt europarlamentar din partea României”, a ţinut să puncteze Laurenţiu Rebega.
Trebuie menţionat şi faptul că acesta este primul român care a intrat în cursa pentru şefia Parlamentului European, competiţie care a avut loc în a doua jumătate a lunii ianuarie a acestui an, consemnându-se, astfel, o nouă premieră în politica românească.
Europarlamentarul Laurențiu Rebega este vicepreședintele Grupului Europa Națiunilor și Libertății condus de Marine Le Pen, al cărui membru este din iunie 2015. Este membru în următoarele comisii: cea pentru agricultură și dezvoltare rurală; pentru petiții; pentru afaceri externe; pentru industrie, cercetare și energie; pentru dezvoltare regională, dar face parte şi din Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Turcia. În ceea ce priveşte activitatea ca membru al Parlamentului European, Laurenţiu Rebega a ţinut să menţioneze că are la activ 77 de luări de cuvânt și declarații în plen. Temele abordate au fost atât de larg interes, cât şi punctuale, pe subiecte de strictă actualitate la nivel european, sau care au vizat România. Printre acestea s-au remarcat cele referitoare la situaţia din Siria, relaţiile UE-Turcia, criza refugiaţilor, incluziunea socială și integrarea pe piața muncii, rezultatul referendumului din Regatul Unit, atacurile teroriste, situaţia din Ucraina, criza persistentă din sectorul agricol etc. În documentul ce vizează activitatea sa la jumătatea mandatului, europarlamentarul a mai consemnat intervenţii, dar şi avize în calitate de raportor alternativ, la care s-au alăturat alte 14 propuneri de rezoluţie. Totodată, Rebega a adresat şi 31 de întrebări forului european, unele dintre acestea vizând necesitatea unui sprijin financiar pentru statele europene care s-au confruntat, anul trecut, cu inundaţii, între care s-a regăsit şi România, dar şi pentru creșterea sprijinului european în vederea salvării fermelor de porci și a abatoarelor din ţara noastră, realizate prin fonduri europene. Nu în ultimul rând, activitatea europarlamentarului a constat şi în organizarea şi moderarea unor conferinţe care au fost organizate atât în străinătate, cât şi în România, inclusiv în oraşe din judeţul Prahova.