Florin Tănăsescu

Te grăbiși ca fata mare la măritat să părăsești lumea asta, Gogule – nespovedit, nedenunțat, necondamnat și fără lumânare! Ce-a fost în capul tău ? Hai, fără lumânare mai merge, dar cum să lași o droaie de anchetatori neconsolați, dacă părăsești țara fără un denunț, acolo ? Tu crezi că te duci într-o lume mai bună, unde nu-i nici întristare și nici suspin ? Păi și aici nu sunt decât suspiciuni rezonabile, ce nu-ți convenea ?
Am citit în biletul de “Pa și pusi” – găsit în cartea uiată într-un colț pe-o etajeră (“Amintiri din casa morților”) – că vrei să ai mormântul mai aproape de aleea principală, să nu-și scrântească glezna aia cu care mă înșelai când o veni să-ți pună la căpătâi o „Floare de nu mă uita”.
Am încercat să-ți satisfac și astă ultimă dorință, dar groparul, dur și mai brutal decât Vișinescu când era în zaua lui, mi-a zis că nu se bagă, fiindcă are deja două dosare penale; unul – pentru abuz în serviciu, că a făcut gropi mai adânci decât prevede legea, și altul – pentru primirea de foloase necuvenite – fiindcă a primit de la o creștin democrată colivă.
Ai plecat așa, Gogule, nedenunțat, necondamnat și fără lumânare! Mă uit în urmă și văd pustiu. Bașca că alea trei bocitoare tocmite sunt flancate de câte doi inspectori de la Fisc, să vadă dacă au chitanță pentru serviciile prestate, altfel cică prejudiciez eu, văduva, bugetul consolidat al bisericii în circumscripția căreia se află cimitirul.
Mai spui că nu regreți nimic din ce-ai făcut în viață, deci vrei să ți se scrie NUP pe cruce. M-am intesat la judecătoria în a cărei rază se află cimitirul și am aflat că asta se poate face numai după trecerea a șapte ani de la expirarea mandatului lui Iohannis, deci mai ai de așteptat, dacă nu pune Dragnea de-un referendum. După aia, vei fi canonizat înaintea lui Arsenie Boca, vei fi trecut de-a drepta lui Ștefan cel Mare și strămutat chiar și-n Cimitirul Eroilor. Nu de alta, dar prea puțini scapă în ziua de azi fără să fi fost condamnat, denunțat sau anchetat.
Nu știu, zău, cum de n-ai priceput tu, om cu carte, că după cum cei patru evangheliști au fost trei – Luca și Matei – , tot așa, în viață, esențiale sunt nașterea, denunțul, urmărirea penală și condamnarea ? Dar, unde-i minte-i și prostie!
Ce amintiri nepieritoare am cu tine,
Gogule, de pe vremea când eram tineri ! Parcă ieri era când te-ntorceai de la bufet beat, cântând “Te zăresc printre morminte, suspendată și albastră”. E drept că nu aveam nici frigider și nici Dacia 1100, dar nici microfoane-n casă. Doar socră-mea mai trăgea cu urechea să afle ce se petrece în mediul ambiental.
Taman acum te-ai găsit să închei socotelile cu viața, cand se mărește de la lună la lună salariul minim pe economie, iar Olguța Vasilescu zice că veniturile vor crește exponențial, scade acciza la țigări, iar ăia care fac umbră pământului – beneficiarii de ajutor social – vor primi indemnizația cât un profesor universitar ? Prost moment ți-ai ales, zău așa !
Gogule, ai plecat definitiv, fiindcă mai repede se-ntoarce cauza la procuror decât tu din cimitir. Auzi, dar am început să am vedenii: Mi se pare mie, sau gropa vine spre noi, ăștia încă vii ?