F.T.

În primele șase zile din această lună, pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) “ Șerban Cantacuzino” Prahova au intervenit pentru lichidarea a nu mai puțin de 35 de incendii de vegetație și miriști, ceea ce înseamnă o medie de șase alarmări pe zi.
Localitățile în care s-au înregistrat asemenea evenimente au fost în principal Gura Vitioarei, Boldești-Scăieni, Iordăcheanu, Chiojdeanca, Vălenii de Munte, Balta Doamnei, Urlați, Poienarii Burchii, Ploiești, Lipănești, Târșoru Vechi, Păulești, iar suprafața totală afecată de flăcări în județ a fost de aproximativ 60 de hectare.
Cel mai probabil, cauza incendiilor a fost nerespectarea normelor în ceea ce privește efectuarea acestor arderi, context în care reprezentanții ISU Prahova reamintesc cetăţenilor că, pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente, aceștia au obligația respectării prevederilor legislaţiei în vigoare. Astfel, în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente: Accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului; permis de lucru cu focul. Totodată, ISU Prahova mai precizează, într-un comunicat, că arderea vegetaţiei uscate se face cu respectarea următoarelor reguli generale: parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum zece hectare, prin fâşii arate; izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii; asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de cinci hectare, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare etc. .