Cei mai mulţi oameni obişnuiesc să păstreze în combina frigorifică multe dintre alimentele cumpărate de pe piaţă, iar printre primele pe lista depozitării la rece sunt ouăle. Acest obicei este cel mai frecvent întâlnit la americani şi europeni, în timp ce în unele ţări din Europa şi Asia ouăle sunt păstrate la temperatura camerei. Iată cum sunt motivate aceste opţiuni, conform nytimes.com, preluat de MedLive.ro Motivul principal al americanilor pentru depozitarea ouălor la rece este legat de faptul că furnizorii care au mai mult de 3.000 de găini sunt obligaţi prin lege să spele ouăle, înainte de punerea acestora în vânzare. Metodele includ utilizarea săpunului, enzimelor sau a soluţiilor pe bază de clor. Această obligaţie controlează răspândirea bacteriei Salmonella, o bacterie cu potenţial letal.
Purtătorii de cuvânt ai agenţiei americane pentru sănătatea publică – The Center for Disease Control – estimează că Salmonella este responsabilă pentru 1.2 milioane de boli pe an, dintre care 450 de decese, deşi nu toate cazurile de răspândire ale acestei bacterii sunt datorate consumului de ouă. Bacteriile pot trece prin învelişul poros al cojii de ou, din mediul exterior în conţinutul acestuia, iar în cazuri mai rare se poate ca ovarele găinilor să infesteze ouăle chiar din interior. Limita de 3.000 de ouă aplicată în rândul producătorilor se explică prin faptul că focarele de Salmonella sunt mai răspândite în mediile de producţie la scară mare, deoarece găinile sunt ţinute aproape una de cealaltă, adesea fiind puse în cuşti suprapuse. Unii producători de ouă adoptă metoda vaccinării găinilor, însă nu toţi producătorii sunt dispuşi să facă acest lucru, motiv pentru care a fost introdusă această reglementare ce obligă curăţarea ouălor înainte de punerea lor în vânzare.
Dar care este legătura dintre spălatul ouălor şi refrigerarea lor? Procesul de curăţare a ouălor îndepărtează o parte din cuticula subţire ce înveleşte coaja acestora, stratul protector natural ce ţine bacteriile departe de conţinutul ouălor. Îndepărtarea acestui strat protector face ca refrigerarea să fie obligatorie în Statele Unite ale Americii, din momentul spălării acestora până în momentul în care sunt preparate şi consumate.
În anii 1990 Japonia a standardizat un sistem de curăţare a ouălor şi refrigerare a acestora după ce a a avut loc un focar foarte grav de infecţie cu Salmonella. Prin comparaţie, atât în Europa, cât şi în Marea Britanie, regulamentul interzice spălarea ouălor tocmai pentru ca acestea să îşi păstreze pelicula naturală de protecţie. Chiar şi în Statele Unite ale Americii există ferme şi pieţe ale agricultorilor unde ouăle sunt vândute fără a fi, în prealabil, spălate, iar unii consumatori obişnuiesc să le spele înainte de a le consuma. Cu toate acestea, este necesar ca ouăle ce au fost depozitate la rece înainte de a fi achiziţionate de către consumatori să fie refrigerate de către aceştia până în momentul utilizării lor. Depozitarea lor la temperatura camerei poate duce la formarea condensului, iar în urma acestuia fie se formează mucegai, fie se deteriorează stratul natural de protecţie al ouălor.
Oul ţinut la rece, indiferent de sursa de provenienţă, va fi valabil circa patru-cinci săptămâni, în timp ce oul ţinut la temperatura camerei trebuie consumat în termen de o săptămână, sunt de părere specialiştii.