Nicoleta Dumitrescu

Pentru cei care vor să vadă cum se poate reuşi prin voinţă, dorinţa cea mai mare fiind nu neapărat profitul – o excepţie în ziua de astăzi – ci dorinţa de a lăsa ceva concludent în urma ta, prin munca ta, Societatea Agricolă „Libertatea” din Fulga este cel mai bun exemplu. Mai exact este vorba despre cel care coordonează activitatea acestei societăţi – Iulian Iancu, preşedinte al Consiliului de Administraţie din anul 2009. Petrolist de profesie, acesta a optat să rămână în comuna natală Fulga, după ce s-a reprofilat, în contextul în care a frecventat o serie de cursuri de perfecţionare în domeniul agriculturii, în mod special pe cultura mare – cereale şi plante tehnice, dar şi de zootehnie – sub egida Facultăţii cu acelaşi profil. „ Am lucrat, câţiva ani, la SMA Ciorani. Ulterior mi-am dat seama că mă atrage agricultura, în fapt munca pământului. Aşa că am urmat o serie de cursuri de calificare în domeniu, la absolvire obţinând atestat de crescător de animale şi lucrător în cultura mare”, ne-a declarat Iulian 3-bIancu. Ba, după cum ne-a mărturisit, ca să se specializeze şi mai mult în agricultură, din această toamnă l-ar tenta chiar şi admiterea la Facultatea de agronomie, ceea ce înseamnă că… „în familie ar urma să fie trei studenţi: fiica mea, eu şi, ulterior, băiatul, după ce va termina liceul”. În ceea ce priveşte profilul Societăţii Agricole „Libertatea ” Fulga, acesta unul mixt: cultură mare şi zootehnie. Pentru culturi, suprafaţa aflată la dispoziţie este de 1.130 de hectare, recoltele de anul trecut fiind considerate „destul de bune”. De pildă, la grâu, producţia medie la hectar a fost de 5000 de kg (suprafaţa cultivată a fost de 300 de hectare), la orz – 4.900-5000 de kg/hectar (suprafaţa cultivată a fost de 80 de hectare), floarea-soarelui – 2.800 kg /hectar ( suprafaţa cultivată a fost de 250 de hectare), cu menţiunea că pe 120 de hectare s-a înfiinţat şi cultură de rapiţă. În ceea ce priveşte partea de zootehnie, societatea are înregistrate 216 oi şi 104 capre, toate fiind înscrise în Registrul genealogic al rasei, condiţie necesară în vederea solicitării şi obţinerii de subvenţii. După cum aveam să aflăm de la interlocutorul nostru, nu este an în care membrii acestei asociaţii agricole să nu se confrunte şi cu capriciile naturii, fiind situaţii în care, din cauza vremii, calendarul lucrărilor agricole a fost dat peste cap. „Am avut parte şi de secetă, dar şi de situaţii în care, din cauză că băltea apa, nu s-a putut intra pe câmp. Ca urmare, am fost nevoiţi să ne adaptăm, în sensul că, pe lângă tractoarele de mare capacitate, am achiziţionat şi altele, mai mici.Utilajele au fost cumpărate prin intermediul creditelor, acum având în dotare toată gama necesară de utilaje”, ne-a mai menţionat Iulian Iancu. În ceea ce priveşte planurile de viitor, se doreşte amenajarea unui miniabator în care să fie sacrificate animalele de la fermă, în vederea comercializării cărnii, idee care vine, la pachet, cu un alt proiect. Este vorba despre deschiderea unui magazin, la Fulga, prin intermediul căruia să fie vândute produsele care provin de la această asociaţie agricolă, respectiv lactate, brânzeturi, carne şi preparate din carne, toate pregătite în mod natural, fără niciun fel de adaos. Amenajarea magazinului a început deja, modalitatea de funcţionare şi designul fiind un concept tot al interloctorului nostru, pe modelul transformării fostului CAP în sediu social al societăţii agricole. Dar ce simte Iulian Iancu, dimineaţa, la întâlnirea cu pământul ? „Senzaţia de libertate şi mândria că sunt împlinit. Simt că respir viaţa, că trăiesc în cea mai pură senzaţie a ei”, ne-a mărturisit acesta, subliniind: „Tot ce fac aici este numai din pasiune.Este dorinţa de a face ceva pentru membrii acestei asociaţii agricole, care sunt beneficiarii direcţi ai muncii depuse aici. Personal vreau să las ceva în urma mea”.