Violeta Stoica

Primăvara, când stratul de zăpadă nu mai acoperă deșeurile aruncate la întâmplare la marginea localităților sau la marginea căilor de comunicație rutiere sau feroviare, ies la iveală adevărate focare de infecție. În multe dintre localitățile prahovene, în special din zonele rurale, unii locuitori nu au încheiate contracte de salubritate (deși, legal, ar fi obligatoriu) iar acest lucru se răsfrânge asupra sănătății populației, fiind, de altfel, și o problemă de mediu.
De la începutul acestei săptămâni, Garda de Mediu –
Comisariatul Județean Prahova a demarat o serie de controale în teritoriu, pentru a pune la muncă autoritățile responsabile cu rezolvarea problemei deșeurilor aruncate la voia întâmplării, care ajung să pericliteze inclusiv sănătatea populației, devenind adevărate focare de apariție a rozătoarelor.
În primă fază, în această lună, comisarii Gărzii de Mediu vor verifica locațiile în care au fost semnalate depozite de gunoaie și vor atenționa administratorii/ proprietarii terenurilor pe care se află deșeurile pentru remedierea situației.

Daniela Tudorache, comisar șef al Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Prahova, a declarat, pentru ziarul Prahova, că în prima fază, controalele vor fi preventive, iar acolo unde va fi nevoie, autoritățile vor fi atenționate pentru a lua măsuri de remediere a problemelor legate de depozitarea deșeurilor în zone neautorizate. “Până în luna aprilie vor trebui să fie luate măsurile care vor fi stabilite în urma controalelor, în caz contrar vor fi aplicate sancțiuni. Am început cu autoritățile locale, pentru că ne confruntăm cu depozitări necontrolate de deșeuri atât în zona localităților, cât și în parcările de pe drumurile naționale. Vom purta discuții cu administratorii căilor ferate și de drumuri pentru a stabili toate măsurile care vor trebui luate în vederea respectării legislației de mediu”, a precizat Daniela Tudorache.
3-aFocare de mizerie se întâlnesc în mai toate localitățile rurale, în special în satele în care nu toți locuitorii au încheiate contracte de salubritate. La marginea localităților se depozitează materiale din construcții, gunoi de grajd, deșeuri menajere de toate tipurile.
Nici Ploieștiul nu este mai departe, pentru că așa-numitele “puncte negre” se regăsesc mai în toate cartierele mărginașe. Un exemplu elocvent este veșnica groapă de gunoi limitrofă căii ferate care face legătura între Ploiești Sud și Buzău. Tone de gunoaie menajere, de resturi din construcții, chiar și animale moarte care pot pune în pericol sănătatea locuitorilor din zona limitrofă căii ferate (din cartierele mărginașe ale municipiului Ploiești cum sunt Dorobanțu și Pictor Rosenthal) 3-bzac, nestingherite, în fiecare an (foto).
Problema este deja cunoscută de ani la rând, însă nimeni nu se gândește să contribuie la restricționarea depunerii de gunoaie în zona respectivă, poate și pentru faptul că, fiind în apropiere de calea ferată Ploiești Sud-Urziceni și, respectiv Ploiești Sud – Buzău, nimeni nu se bagă să curețe zona pe motiv că este zonă de protecție și siguranță a căii ferate.
Chiar și locuitorii din zona respectivă recunosc faptul că tot din rândurile lor se adună tone de gunoaie care devin focare de infecție, adăpostite doar vara de vegetația “luxuriantă” care acoperă maldărele de mizerie.
La finalul acestor acțiuni ale comisarilor Gărzii de Mediu, vom reveni cu detalii despre rezultatele controalelor și sancțiunile care au fost aplicate, acolo unde autoritățile nu au fost receptive la măsurile impuse de reprezentanții instituției de mediu.
Potrivit unui comunicat de presă al Gărzii Naționale de Mediu, nerespectarea măsurilor și a termenelor de îndeplinire atrage după sine amenzi care pot ajunge până la 100.000 de lei.