Petre Apostol

Un nou sezon competițional la nivel internațional la bob se apropie de final, săptămâna aceasta fiind programate ultimele etape din cadrul Cupei Mondiale. Sportivii vor avea ocazia de a testa o dată în plus pârtia de la PyeongChang, din Coreea de Sud, pe care se vor disputa probele de la Jocurile Olimpice, în mai puțin de un an.
Printre sportivii care au început de mai bine de o săptămână antrenamentele pe pista din cadrul Alpensia Sliding Centre se numără și trei dintre concurentele de la CSO Sinaia-CSSI Mamaia care au scris istorie la Campionatele Mondiale, la finalul lunii februarie: Maria Constantin, Andreea Grecu şi Olivia Vild.
La Mondialele desfășurate în Germania, la Königssee, Maria Constantin (pilot) și Andreea Grecu au făcut parte din echipa internațională medaliată cu bronz, fiind pentru prima oară când o echipă mixtă (formată din sportivi din mai multe națiuni, în cazul acesta România și Germania) urcă pe podium la un campionat mondial.
În plus, Constantin și Grecu, alături de Olivia Vild și Erika Halai au evoluat la proba de bob 4 persoane, fiind pentru prima dată în istorie când un echipaj complet feminin a luat parte la o asemenea probă de la un campionat mondial.
Iar elevele antrenorului Paul Neagu au demonstrat că se descurcă bine pe pârtia din Coreea de Sud, Andreea Grecu (pilot) și Olivia Vild reușind, într-o manșă de antrenament, să întreacă echipajul pilotat de campioana mondială Elana Meyers Taylor, din Statele Unite ale Americii.
Etapa de la PyeongChang din Cupa Mondială este programată la finalul săptămânii (17-19 martie), după perioada internațională de pregătire, care a durat până ieri și a adunat sportivi din 30 de țări, urmând să înceapă de mâine sesiunile de antrenamente oficiale.
În clasamentul Cupei Mondiale, după cele șapte etape disputate, Maria Constantin ocupă locul 12 (684 de puncte, locul 8 cel mai bun rezultat, la Altenberg – Germania; a participat la șase etape), iar Andreea Grecu se află pe locul 17 (448 puncte, locul 11 cel mai bun rezultat, la Lake Placid – SUA; a participat la patru etape).
De remarcat că ambele sunt încă junioare în acest sport, Maria Constantin, născută în 1991, fiind chiar a doua la categoria sa de vârstă din clasamentul Cupei Mondiale, iar Andreea Grecu, născută în 1994, este a patra.
Pârtia din cadrul Alpensia Sliding Centre, din Coreea de Sud, reprezintă a doua pistă artificială din Asia, după cea de la Nagano, din Japonia, având o lungime totală de 1.376 m.