Fl. Tănăsescu

Şase autospeciale de stingere cu apă şi spumă de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Şerban Cantacuzino” Prahova au fost mobilizate în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Valea Plopului, pentru a stinge un incendiu care izbucnise la una dintre locuinţele părintelui Nicolae Tănase.
Zeci de pompieri s-au luptat, mai bine de trei ore, cu flăcările care au mistuit aşezământul alcătuit din parter şi două etaje, în suprafaţă totală de 400 de metri pătraţi. Incendiul a fost lichidat în jurul orei 1 a zilei de ieri. Din fericire, în casă nu se afla nimeni, însă au fost făcute scrum mobilierul din incintă, obiecte de uz gospodăresc etc. Potrivit primelor informaţii primite de la purtătorul de cuvânt al ISU, Raluca Vasiloaie, nu este exclus ca incendiul să fi avut drept cauză o ţigară aruncată la voia întâmplării, dar cauza exactă urmează să fie stabilită de o comisie de specialitate.
Incendiul din noaptea de sâmbătă spre duminica a avut loc în Postul Paştelui, în condiţiile în care, în urmă cu aproape şase ani – în Postul Crăciunului din 2011 ! – , un alt aşezământ de la Valea Plopului a fost cuprins de flăcări ! Atunci a fost mistuit un depozit de alimente, clubul copiilor adăpostiţi prin grija părintelui şi o bucătărie.
Iar dacă există vreo consolare în legătură cu aceste nefericite întâmplări şi coincidenţe, aceea este că ” Domnul nu-ţi va da mai mult decât poţi duce”.
Totodată, ieri dimneaţă, un alt incendiu de proporţii a izbucnit la o fabrică de cherestea din localitatea Cosminele. Au ars 500 de metri pătraţi, hala gater, birouri, cherestea… cauza probabilă a incendiului fiind un scurt circuit electric !
În fapt, în săptămâna care tocmai s-a încheiat, Prahova nu a fost ocolită de incendii. Astfel, în seara zilei de 9 martie, zeci de pompieri – printre ei aflându-se şi angajaţi ai ISU care erau în timpul liber ! – precum şi localnici – s-au luptat ore bune cu flăcările care au cuprins opt hectare de vegetaţie uscată de pe raza localităţii Starchiojd. Cum în zona afectată nu existau surse de alimentare cu apă, s-a intervenit prin izolarea focarelor prin săparea de şanţuri. Flăcările ameninţau să cuprindă şi o pădure aflată în apropiere, lucru care, din fericire, nu s-a intâmplat !