V.Stoica

Unul dintre evenimentele care au făcut vâlvă în toamna anului 2013 a fost trimiterea în judecată – inițial în stare de arest – a Vioricăi Oniga și a celorlalți inculpați asimilați “lotului” din care a făcut parte și fosta șefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova. Judecată pentru infracțiuni de corupție alături de alți 12 inculpați, Viorica Oniga a ajuns să ceară mutarea dosarului penal de la Tribunalul Prahova (acolo unde începuse procesul în luna septembrie 2013) la instanța penală a Tribunalului Buzău. Ianuarie 2014 a fost data la care a avut loc primul termen din dosarul strămutat la Buzău, la instanța de fond a Tribunalului Buzău, județ care este arondat tot Curții de Apel Ploiești.
După zeci de termene, dosarul penal care între timp a fost conexat cu un altul aflat pe rolul Tribunalului Prahova – în care aceiași inculpați fuseseră trimiși în judecată și pentru luare de mită – se află tot la instanța de fond de la Buzău.
Având în vedere că este vorba despre 245 de martori – printre care persoane care au primit nejustificat încadrarea într-un grad de handicap, dar și medici specialiști, medici primari, medici de familie – procesul va mai dura, probabil, încă mult timp de acum înainte, pentru că și la termenul din această săptămână va continua administrarea probatoriului cu martori.
Viorica Oniga, trimisă în judecată inițial la Tribunalul Prahova (dosarul fiind strămutat ulterior la Tribunalul Buzău), este judecată pentru luare de mită în formă continuată (în 177 de acte materiale corespunzătoare certificatelor de încadrare în grad de handicap la a căror eliberare a contribuit în schimbul unor sume de bani sau alte foloase materiale), abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată şi în formă continuată (193 acte materiale corespunzătoare certificatelor de încadrare în grad de handicap la a căror eliberare a contribuit), complicitate la înșelăciune, în formă continuată, fals intelectual în formă continuată.
La trimiterea în judecată, Viorica Oniga se afla în arest preventiv, măsură care a fost înlocuită – în luna iulie 2014 – cu arestul la domiciliu, la locuința acesteia din municipiul Ploiești și, ulterior, cu măsura controlului judiciar.