Violeta Stoica
“Încălțat” cu un dosar penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție chiar înainte de alegerile locale din vara anului trecut, atunci când se pregătea să candideze din nou pentru un mandat la conducerea Primăriei Ploiești, fostul edil al orașului, Andrei Volosevici, a trecut de la o instanță la alta într-un interval de timp foarte scurt. Practic, dosarul lui Volosevici, trimis în judecată pe vremea când încă era senator al României, a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, dată fiind funcția de parlamentar pe care o îndeplinea acesta. La începutul acestui an – având în vedere că Volosevici nu a ajuns în Camera Deputaților, după alegerile parlamentare de la finalul lui 2016 – dosarul penal trimis inițial în judecată la Instanța Supremă a fost transferat, prin decizia magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție, la Tribunalul Prahova. La doar o lună de la declinarea competenței de către judecătorii de la București, și magistrații de la Tribunalul Prahova au admis excepția de necompetență după calitatea persoanei și, în consecință, au declinat la rândul lor competența de soluționare a cauzei înregistrate la Tribunalul Prahova, sub nr. 2438/1/2016, cu inculpați Andrei Volosevici și Simona Albu, în favoarea Curții de Apel Ploiești.
Odată ajuns la Curtea de Apel Ploiești, dosarul în care este inculpat fostul primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici, a fost înregistrat la 21 februarie sub un nou număr, 122/42/2017, urmând ca astăzi să aibă loc un nou termen.
În luna martie 2016, când se anunțase deja candidatura lui Andrei Liviu Volosevici la funcția de primar al municipiului Ploiești, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești l-au “agățat” pe potențialul câștigător al alegerilor locale – la vremea respectivă senator de Prahova – cu o serie de fapte legate de finanțarea echipei de fotbal Petrolul.
La doar trei luni de la anunțarea începerii urmăririi penale față de Volosevici, procurorii anticorupție au trimis în judecată dosarul în care fostul primar al Ploieștiului a fost acuzat de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și două fapte de trafic de influență. Alături de el, a fost trimisă în judecată în același dosar și fosta șefă a Serviciului Juridic din cadrul Direcției Juridice a Primăriei Ploiești, pentru presupuse fapte de abuz în serviciu având drept consecință obținerea unui folos necuvenit pentru altul.
În comunicatul de presă dat publicității la trimiterea dosarului în instanță, DNA arăta că, în rechizitoriul întocmit s-a reținut că “în calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, cu încălcarea dispozițiilor legale, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a inițiat proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Ploiești cu SC FC Petrolul SA. Proiectul consta în finanțarea și realizarea în comun a unor acțiuni, servicii și proiecte de interes public local și avea ca obiectiv principal funcționarea echipei de fotbal FC Petrolul. În același scop, la data de 03 septembrie 2009, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a semnat un contract de asociere între municipiul Ploiești și societatea comercială FC Petrolul SA Ploiești, contract încheiat prin nerespectarea dispozițiilor Legii administrației publice locale – în condițiile în care o instituție publică nu poate finanța o activitate lucrativă desfășurată de un agent economic cu capital privat. În acest fel, acesta a determinat prejudicierea bugetului local cu suma totală de 32.577.437 de lei și concomitent obținerea, de către S.C. FC Petrolul SA Ploiești, a unui folos necuvenit de aceeași valoare, reprezentând 17.842.137,70 de lei – plăți efectuate exclusiv în baza contractului cu încălcarea dispozițiilor legale privind finanțele publice, 12.955.859,28 de lei – chirie datorată de S.C. Petrolul S.A. pentru Stadionul „Ilie Oană“ pus la dispoziție în baza contractului, cu încălcarea prevederilor legale privind administrația publică locală, 121.234,19 de lei – contravaloare utilități datorate de societate și achitate din bugetul local, 1.658.205,90 de lei – debite stabilite prin acte de control ale Curții de Conturi a României – Camera de Conturi Prahova ca fiind datorate de societate și care, în evidența contabilă a unității administrativ-teritoriale, apar ca achitate prin transferarea sumei respective între conturi ale bugetului local și nu prin plăți efectuate de societate”.
Un dosar, mai multe acuzaţii
Pe de altă parte, însă, în dosarul penal în care Andrei Volosevici a fost trimis în judecată la sfârșitul lui iunie 2016 de procurorii DNA Ploiești pentru abuz în serviciu și trafic de influență mai apar două situații despre care procurorii au arătat în rechizitoriu că ar fi avut loc în vara anului 2012.
Astfel, în actul de sesizare a instanței se mai precizează: “În calitate de primar al municipiului Ploiești, în vara anului 2012, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a pretins unui om de afaceri (denunțător în cauză) suma de 80.000 de lei pe care a primit-o în trei tranșe, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale (la care candida pentru obținerea unui nou mandat). În schimb, o anumită firmă la care omul de afaceri avea interes trebuia să câștige un contract pentru executarea unei parcări supraterane în municipiul Ploiești, finanțat de primărie. Ulterior, denunțătorul urma să obțină lucrări în subantrepriză la obiectivul respectiv.
În același context și în aceeași calitate, în perioada martie – aprilie 2012, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a pretins de la un alt om de afaceri (denunțător în cauză) foloase materiale necuvenite, constând în închirierea de panouri publicitare, prestarea de servicii de panotaj și producția de afișe electorale, în valoare totală de 21.150,12 de euro, precum și suma de 20.000 de lei achitată de acesta din urmă către o firmă indicată de edil.
Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpat în schimbul intervenției la funcționarii primăriei și la consilierii locali pentru promovarea și aprobarea unui proiect de hotărâre care să aibă ca obiect prelungirea contractului de asociere încheiat între Municipiul Ploiești și o societate comercială, vizând exploatarea în comun a unor panouri publicitare aflate pe terenul aparținând domeniului public de interes local al orașului”.
Aflându-se la instanța de fond (acum la Curtea de Apel Ploiești), dosarul penal în care a fost trimis în judecată Andrei Volosevici ar putea să ia și o altă turnură. Astfel, ca și în alte cazuri, dacă judecătorii constată neregularități în actul de sesizare a instanței, adică în rechizitoriu, cauza ar putea fi returnată procurorilor.