„Chinuieste-ti stomacul si, cu adevarat, ci vei pune atunci lacat gurii, cai limba bolboroseste mai multe atunci cand este starnita de multimea mancarurilor”
Sf.Ioan Scararul
––––––––––––––––––
Ne aflam in perioada postului si medicii nutritionisti recomanda prudenta in cazul crestinilor cu diverse tulburari functionale sau afectiuni. Acestia considera ca exista anumite categorii de persoane carora postul le afecteaza starea de sanatate, de aceea nici nu ar trebui sa tina post:
– bolnavii diagnosticati cu diverse afectiuni digestive si ale colonului care nu suporta legumele, fructele, precum si cei care au tuberculoza, infectii severe sau cancer;
– diabeticii, in cazul carora regimul alimentar fiind relativ sarac este necesar sa consume carne; daca opteaza totusi sa tina post, nu trebuie sa renunte total la lactate si oua;
– femeilor insarcinate li se recomanda, de asemenea, sa nu tina post si nici celor care se afla in convalescenta dupa boli grave sau chiar dupa viroze sau gripa;
– nici pentru tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 21 de ani nu se recomanda tinerea postului, avand in vedere ca se afla in perioada in care se definitiveaza masa musculara si osoasa.
De altfel, nutritionistii considera ca orice persoana care are o afectiune cronica trebuie sa tina post doar sub supraveghere medicala. Iata si cateva reguli generale:
– pe durata postului se impune o suplimentare a alimentatiei cu vitamine si, in special, cu vitaminele B si C.De retinut, insa, ca sunt necesare precautii in administrarea acestora, astfel incat sa nu se ajunga la supradozaj fiindca, pe acest fond, pot aparea iritatii digestive, ulcer, hemoragie, formarea de pietre la rinichi. Puteti recurge si la varianta compensarii deficitului de vitamine consumand nuci, alune, migdale.