Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a declarat luni seara, la o emisiune tv, că miza sa în disputa cu Tăriceanu este „onoarea” şi a acuzat un „şantaj în formă continuată” din partea colegului său de partid. Acesta a susţinut că disputa a început după ce „foarte mulţi colegi din teritoriu” şi-au exprimat nemulţumirea faţă de „modalitatea în care se iau deciziile” în partid. În opinia sa, Tăriceanu doreşte să deţină „controlul total şi în cel mai scurt timp”. În schimb, Daniel Constantin spune că miza sa este „onoarea”. „E mai onorabil să ies dintr-o colaborare în picioare dar să ştiu că mi-am făcut datoria de onoare pe care o am faţă de oamenii care m-au însoţit în bătăliile politice”, a spus el, înainte de a adăuga: „Nu pot să fiu călcat în picioare doar pentru această funcţie”. Daniel Constantin l-a acuzat pe Tariceanu că încearcă o „preluare abuzivă” a puterii şi că „sistematic” a înlăturat „toţi oamenii care au fost alături de el” la conducerea ALDE. „Dacă lucrurile vor fi remediate voi fi oricând dispus să pun umărul pentru ca ALDE să meargă mai departe”, a temperat Constantin, adăugând: „Vrem să rămânem la ALDE, nu plecăm nicăieri”.
El a susţinut că nu doreşte să afecteze funcţionarea guvernului sau a coaliţiei de guvernare: „Nu intenţionez să afectez coaliţia de guvernare, i-am mărturisit premierului că sunt anumite disensiuni în interiorul ALDE care nu ştiu unde pot duce, dar indiferent ce se va întâmpla, noi vom rămâne consecvenţi pentru că am înţeles votul popular”. De menţionat, vicepreşedintele ALDE Andrei Gerea a declarat luni, la Parlament, că a solicitat să i se retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin având în vedere atitudinea sa din ultima perioadă, precum şi faptul că nu recunoaşte „sub nicio formă” autoritatea Delegaţiei Permanente, fiind mult mai bine pentru partid ca vicepremierul să facă politică în afara formaţiunii”, potrivit news.ro.
Vicepreşedintele ALDE a mai spus că i se pare normal ca Daniel Constantin să-şi dea măcar demisia „de bun simţ din aceste poziţii, nu neapărat din calitatea de membru al partidului”. Pe de altă parte, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni, la Parlament, întrebat dacă Daniel Constantin mai are susţinere pentru funcţia de vicepremier din partea ALDE, că, în momentul în care acesta va demara acţiuni în instanţă împotriva partidului, îşi va pune întrebarea „în mod serios” dacă susţinerea „mai are sens”.