Soarta acestuia se va decide în cadrul Secției pentru procurori în materie disciplinară

V. Stoica

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat în discuție, din nou, ieri, cererea de eliberare din funcție prin demisia din magistratură a lui Mircea Negulescu, fost procuror la DNA Ploieşti, în prezent suspendat din funcția de procuror al Parchetului Judecătoriei Câmpina. Decizia luată de CSM a fost contrară propunerii Direcției de legislație din cadrul forului respectiv, eliberarea din funcție prin demisie nefiind acceptată nici la acest termen.
La baza acestei decizii pare să fi stat rezultatul acțiunii disciplinare exercitate de către Inspecția Judiciară, ai cărei reprezentanți au ajuns la concluzia că Mircea Negulescu a încălcat prevederile legale și a avut abateri disciplinare. Compartimentul de Informare Publică și Relații cu Mass Media al Inspecției Judiciare a dat publicității ieri un comunicat referitor la situația controversatului ex-procuror al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești.
“La 15 martie 2017, Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de procurorul Mircea Negulescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, în prezent suspendat din funcție, pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. i) teza I – nerespectarea îndatoririi de a se abține atunci când judecătorul sau procurorul știe că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abținerea sa, precum și formularea de cereri repetate și nejustificate de abținere în aceeași cauză, care are ca efect tergiversarea judecății – din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată și modificată. În motivarea acțiunii disciplinare, s-a reținut că procurorul nu a respectat îndatorirea de a se abține în cursul instrumentării unui dosar penal deși se afla în relații apropiate și de durată cu unii din subiecții procesuali implicați în cauză, aspect care se circumscrie cazului de incompatibilitate prevăzut de art. 64 alin (1) lit. f) din Codul de Procedură Penală. Acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistratului în cauză”, au precizat reprezentanții Inspecției Judiciare.
Inspecţia Judiciară a fost sesizată de două ori după apariția unor înregistrări la postul de televiziune România TV, la mijlocul lunii februarie a acestui an, în care se prezenta o discuţie care i-ar fi avut drept protagoniști pe Mircea Negulescu, la vremea respectivă procuror din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, și o persoană de sex feminin, din care reieșea faptul că interlocutorii vorbeau despre dosare penale aflate în lucru.