• Numită şi „maladia silenţioasă”, osteoporoza face parte din categoria bolilor asimptomatice, care evoluează fără simptome până în stadiile avansate, când pacientul începe să resimtă diferite dureri cauzate cel mai frecvent de complicaţiile acestei afecţiuni. Din acest motiv, boala este adesea subdiagnosticată şi subtratată. În acest context, specialiştii recomandă persoanelor trecute de 45 de ani măsurarea masei osoase la nivelul coloanei vertebrale lombare, şoldului şi al antebraţului – principalele locuri în care apar primele modificări produse de osteoporoză, informează doctorulzilei.ro.
  • Experţii spun că persoanele care se împiedică des pe stradă, dar chiar şi prin propria gospodărie, ar putea fi un început de alzheimer. Cum au aflat acest lucru? Au fost testate 125 de persoane care au ştiut că în decurs de opt luni s-au împiedicat sau au căzut de multe ori din neatenţie. Când li s-au făcut studii mai avansate, cercetătorii au observat că aveau un început de Alzheimer. Împiedicatul frecvent nu se produce neapărat din neatenţie, ci poate fi un semn de probleme cognitive, relatează Click.
  • În timpul iernii ieşim mai puţin pe afară, iar corpul nostru, având o activitate fizică redusă, consumă mai puţin oxigen. Primăvara trebuie să intensificăm mişcarea şi să o practicăm în mod regulat pentru a spori cantitatea de oxigen. De când ne trezim trebuie să aerisim toate camerele pentru a oxigena atmosfera casei. Să ne expunem la soare dimineaţa şi după-amiaza, măcar un pic pentru a stimula hormonii de trezire. Dacă ne expunem la soare încă de dimineaţă ne vom reechilibra organismul stimulând hormonul secretat de glanda pineală care reglează fenomenul de hibernare şi de energie, arată Libertatea.
  • În momentul în care emoţiile se acumulează în fiinţa noastră, din cauza unei atenţii sporite şi a timpului îndelungat de menţinere a agitaţiei mentale, acestea se defulează prin stări de anxietate, atacuri de panică sau prin depresie. Aceste tulburări apar deoarece organismul nostru are nevoie, conform instinctului de supravieţuire, să găsească un mod, fie şi forţat, de a descărca ceea ce este periculos pentru sănătatea noastră. În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, în cazul în care acumularea de emoţii depăşeşte pragul de suportabilitate, aceste descărcări emoţionale ajung până în planul fizic şi încep să se manifeste tot felul de afecţiuni ale corpului, de la cele mai uşoare până la boli foarte grave, potrivit Click pentru femei.