Persoanele care se trezesc noaptea din nevoia de a merge la toaletă ar trebui să scadă aportul de sare din alimentaţie, sunt de părere oamenii de ştiinţă japonezi. Afecţiunea – intitulată nocturnia – este întâlnită în special la persoanele trecute de vârsta de 60 de ani, notează bbc.com, citată de MedLive.ro .
La un studiu realizat recent de către un grup de cercetători de la Universitatea din Nagasaki au luat parte 300 de voluntari, al căror comportament alimentar a fost evaluat îndeaproape pe o perioadă de trei luni. Participanţii au primit sfaturi de la specialişti pentru a îşi îmbunătăţi dieta alimentară prin reducerea aportului de sare.
Concluziile studiului au fost prezentate recent în cadrul congresului organizat de European Society of Urology în Londra.
Datele au indicat că nevoia de a merge la toaletă pe perioada nopţii a fost diminuată în rândul celor care au ţinut cont de sfaturile specialiştilor, iar calitatea vieţii lor a fost îmbunătăţită.
Din numărul total de participanţi, 98 de persoane au consumat alimente cu un nivel ridicat de sare, în ciuda sfaturilor date de specialişti. Aceştia au declarat că au au mers la toaletă mai des pe durata nopţii.
În acest sens, Dr. Matsuo Tomohiro, autorul studiului, este de părere că “modificarea dietei ar putea îmbunătăţi în mod semnificativ calitatea vieţii persoanelor în vârstă,” însă sunt necesare mai multe studii de specialitate pentru a confirma această asociere.
Profesorul Marcus Drake de la Universitatea din Bristol a adăugat în cadrul conferinţei că aportul de sare nu este, în mod tradiţional, considerat a fi o cauză a acestei condiţii. De obicei, doctorii au tendinţa să se concentreze asupra cantităţii de apă consumate înainte de culcare şi asupra sănătăţii vezicii urinare, în special în cazul bărbaţilor.
Studiul de faţă, însă, ne oferă dovada că trebuie să luăm în considerare mai mulţi factori declanşatori ai acestei condiţii, pentru a îmbunătăţi simptomele asociate acesteia, mai adăugă Prof. Marcus Drake.
Nevoia de a se trezi pe timpul nopţii pentru a-şi goli vezica urinară afectează mai mult de jumătate dintre persoanele de ambele sexe, trecute de vârstă de 60 de ani. Cei mai mulţi dintre aceştia merg chiar de două ori la toaletă pe durata unei nopţi.
Perturbarea somnului, pe fondul acestor simptome, poate duce la declanşarea stresului, iritabilităţii şi a senzaţiei de oboseală permanentă.
Schimbările hormonale ce au loc în organismul uman, pe măsură ce îmbătrânim, ne pot determina să urinăm mai frecvent pe durata nopţii.
Prostata la bărbaţii trecuţi de vârsta de 60 de ani poate creşte odată cu înaintarea în vârstă, iar o prostată mărita poate declanşa nevoia de a urină.
Însă înaintarea în vârstă nu este singura cauză. Nocturnia poate indica prezenţa altor afecţiuni – precum diabetul zaharat, problemele cardiace, dar şi apneea de somn.
Care este cantitatea de sare recomandată consumului zilnic?
Adulţilor li se recomandă să nu consume mai mult de şase grame de sare pe zi, echivalentul a 2,4 grame de sodiu.
În rândul copiilor, însă, consumul de două grame de sare este limita ce nu trebuie depăşită, această limită ridicându-se până la cinci grame pe zi în rândul copiilor cu vârste cuprinse între şapte şi 10 ani.
Pâinea, cerealele, mezelurile, brânzeturile, chipsurile, sosurile sunt alimentele ce conţin cea mai mare cantitate de sare.
Un conţinut ridicat de sare este de 1,5 grame (0,6 grame de sodiu) pe 100 de grame de aliment şi, de aceea, specialiştii ne recomandă să verificăm cu atenţie lista de ingrediente menţionată pe ambalajul produselor înainte de a le cumpăra şi consuma.