Lionel Messi are parte de rivali surprinzători în bătălia pentru „Gheata de Aur” din acest sezon. După ce şi-a împărţit cu Luis Suarez şi Cristiano Ronaldo ultimele nouă trofee, Messi are alţi contracandidaţi în lupta pentru câştigarea trofeului acordat celui mai bun marcator stagional din ligile europene.
Al doilea în clasamentul la zi pentru „Gheata de Aur” este ocupat de olandezul Bas Dost, ajuns la Sporting Lisabona după periplul cu multe dezamăgiri de la Wolfsburg.
Podiumul e completat de golgheterul Borussiei Dortmund, gabonezul Pierre-Emerick Aubameyang, urmat îndeaproape de două revelaţii ale sezonului: Anthony Modeste (FC Koln) şi Andrea Belotti (Torino). Luis Suarez îşi împarte locul 6 cu Edin Dzeko, Robert Lewandowski şi Romelu Lukaku, în timp ce Edinson Cavani este „trădat” de coeficientul scăzut al campionatului Franţei, 1,5 (faţă de 2, celelalte ligi de top ale Europei). Cristiano Ronaldo este în afara top 10, pe locul 13, la şase goluri şi 12 puncte în spatele rivalului Lionel Messi.