Violeta Stoica

În campania electorală pentru localele din iunie 2016, necesitatea construirii unui nou spital municipal la Ploiești, care să înglobeze serviciile medicale destinate atât adulților, cât și copiilor, a fost un subiect de interes pentru majoritatea candidaților. Unii vorbeau despre construirea unei unități spitalicești impresionante din fonduri europene, alții – pe bani împrumutați sau proveniți de la Ministerul Sănătății. Și actualul primar al Ploieștiului, Adrian Dobre, a mizat în campania electorală pe ideea construirii unui nou spital municipal, prin aducerea sub același acoperiș a actualelor spitale aflate în administrare locală – Municipalul și Pediatria.
A fost realizat chiar și un studiu pe acest subiect, care ar urma să intre astăzi în discuția Consiliului Local Ploiești pentru a fi (sau nu) aprobat. Interesante sunt însă câteva concluzii din acest studiu, în care se vorbește inclusiv despre faptul că în viitorul spital (construit pe banii ploieștenilor) ar putea să beneficieze de servicii medicale populația stabilă din Ploiești/Prahova, dar și din Buzău, Ialomița, Ilfov și Dâmbovița. Se pune astfel întrebarea logică: spitalul va fi unul regional construit pe banii ploieștenilor?

Studiul realizat de Romactiv Business Consulting, firma de consultanță care a câștigat licitația organizată de Primăria Ploiești și cu care s-a încheiat un contract de prestări servicii care a costat 8200 de lei fără TVA, ar urma să intre astăzi în discuția consilierilor locali ploieșteni. Mai mult ca sigur, subiectul va declanșa discuții aprinse pe marginea construirii unui nou spital municipal la Ploiești.
În studiul respectiv se arată că terenul pe care ar urma să fie construit un nou spital municipal monobloc – prin care să se reunească Pediatria și Municipalul actual – se află pe strada Cosminele nr. 11 A, adică pe amplasamentul unei foste unități militare din zonă, cu o suprafață de circa 2,4 hectare. Interesantă este însă o concluzie care ridică o întrebare: spitalul nou va deservi și alte județe limitrofe Prahovei?
“Prin aşezarea din punct de vedere geografic un nou spital Municipal Ploieşti ar putea deservii (n.n. – greșeala le aparține realizatorilor studiului) atât pacienţii din Municipiul Ploieşti, dar şi pacienţi din zonele limitrofe, judeţul Prahova şi chiar judeţele învecinate, astfel ajungându-se la o populaţie totală de 2.395.586 locuitori”, se arată în studiul realizat de firma de consultanţă menționată. În același document, însă, sursele de finanțare pentru acest obiectiv ar fi finanțarea proprie de la bugetul municipiului Ploiești (ceea ce este exclus, având în vedere costurile estimate la peste 59 de milioane de euro!), obținerea unui credit bancar de către municipiul Ploiești, un parteneriat public-privat sau sprijin financiar de la CEI, BERD sau Ministerul Sănătății. În oricare dintre variante, Ploieștiul ar trebui să contribuie cu fonduri consistente. Iar beneficiile ar urma să meargă și la autorități locale care nu au contribuit financiar cu nimic la construirea unui mare spital municipal la Ploiești.
Pe de altă parte, pentru a justifica într-un fel o comasare a celor două spitale care se află acum în administrarea autorității locale ploieștene – Spitalul Municipal Ploiești și Spitalul de Pediatrie – se dă o notă îngrijorătoare situației actuale: “Pe o durată medie şi lungă, cele două spitale nu pot fi lăsate în starea actuală. În absenţa unor lucrări de reabilitare, reorganizare şi refuncționalizare, cele două spitale riscă să-şi piardă autorizaţiile de funcţionare”, autorizații care, de fapt, au fost obținute recent de către Spitalul Municipal Ploiești și Spitalul de Pediatrie de la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, care a emis acreditările specifice unităților medicale cu paturi.
Dezbaterile de astăzi pe acest subiect se anunță aprige, date fiind și alte situații în care consilierii locali ploieșteni au avut puncte de vedere complet diferite în legătură cu apariția unui nou spital municipal.