Anul acesta, Direcţia de Combaterea Criminalităţii Organizate din cadrul Poliţiei Române a împlinit 24 de ani de la înfiinţare. În acest context, MAI precizează că „structura a luat naştere în anul 1993, având ca prioritate lupta împotriva celor mai periculoși infractori, indiferent dacă aceștia se ocupau cu traficul de droguri, traficul de ființe umane, spălarea de bani ori criminalitatea informatică. Pe parcursul timpului, polițiștii care au activat în această unitate au soluționat unele dintre cele mai importante dosare cu care s-a confruntat Poliția Română, pornind de la omoruri la comandă între membrii unor grupări infracționale organizate și ajungând la capturi ce însumează tone de droguri, salvarea de femei sau copii traficați sau exploatați, destructurarea unor grupări care se ocupau cu fraude internaționale cu cărți de credit ori înșelăciuni pe unele dintre cele mai mari site-uri de licitații din lume”.
Referindu-se la istoricul Direcţiei sus-amintite, într-un comunicat al Poliţiei Române se precizează: „Pornind de la doar trei polițiști, în anul 1993, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate are astăzi mai multe servicii, în care lucrează polițiști care se ocupă de combaterea criminalității informatice, combaterea traficului de droguri și analizarea acestora, investigarea infracțiunilor de terorism, combaterea grupurilor de criminalitate organizată, investigarea financiară a grupărilor infracționale, precum și combaterea falsurilor de monedă. Astfel, la nivel teritorial există 15 brigăzi, 28 de servicii și patru laboratoare de analiză și profil al drogurilor cu aceleași linii de muncă existente la nivelul structurii centrale”.
În ceea ce priveşte performanţele structurii, comunicatul de presă al Poliţiei Române mai evidenţiază: „Numai anul trecut, polițiștii din structurile de combatere a criminalității organizate au scos de pe piață aproape şase tone de droguri și echivalentul a peste 1.600.000 de lei în monedă falsă (lei, euro, dolari, lire sterline). De asemenea, au instituit sechestre asupra a circa 40.000.000 de lei – echivalent în lei și în valută – asupra a peste 870 de imobile și a 540 de autoturisme, precum și asupra a şase kilograme de aur. Cu privire la toate aceste sume și bunuri există indicii că ar fi fost obținute de membrii grupărilor infracționale prin fapte circumscrise activităților de criminalitate organizată sau ar fi fost folosite la săvârșirea faptelor ilicite”.
Tot în cursul anului 2016, polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate au efectuat aproape 1.500 de acțiuni operative și circa 5.000 de percheziții, activități în urma cărora au fost destructurate 217 grupări infracționale organizate, iar aproape 1.700 de persoane au fost reținute și peste 1.400 au fost arestate.