Întrucât tot mai multe persoane – în special vârstnici – devin victime ale diverselor tipuri de înșelăciuni – metoda „Accidentul”, „Premii – câștiguri”, metoda „Umanitară” – poliția face apel la cetăţeni de a informa oamenii legii, cât mai rapid posibil, în cazul în care primesc telefoane sau mesaje prin care le se solicită trimiterea a diverse sume de bani pentru a ajuta o rudă implicată într-un accident rutier, pentru a intra în posesia unui premiu, ori pentru a beneficia de un serviciu la un preț prea bun ca să fie adevărat.
“Infracţiunile de înşelăciune îmbracă forme diferite de manifestare, modurile de operare folosite de cei care încearcă să obțină bani sau alte bunuri de valoare prin mijloace ilicite sunt din ce în ce mai complexe”, precizează Poliția Română, context în care prezintă și câteva dintre metodele folosite de infractori pentru a le înșela pe victime.
Metoda “Accidentul”. Păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoţilor. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, ai căror copii sau rude apropiate sunt plecaţi în străinătate ori mutaţi în alte localităţi din ţară. Această metodă presupune, în principal, utilizarea sau apelul la un număr de telefon fix. Autorii contactează telefonic victimele şi, prin folosirea unor calităţi mincinoase (fiul sau fiica victimei, angajat al unei instituții publice, specialist în științe juridice) le comunică acestora că ruda a comis un accident rutier, soldat cu victime copii, iar pentru a scăpa de urmărirea penală trebuie să depună o sumă de bani în lei sau valută într-un anumit cont bancar. Sub şocul de moment, părțile păgubite nu au posibilitatea de a contacta ruda care ar fi comis presupusul accident rutier, fiind ţinute în mod constant la telefon şi, speriate de eventualele consecinţe juridice care s-ar putea răsfrânge asupra rudei, plătesc respectiva sumă de bani sau o mare parte a acesteia în contul indicat de autori. Mai nou, victima este ţinută la telefon sau îndrumată într-un loc anume, unde se întâlneşte cu complicele sau complicii, cărora le înmânează banii”.
Metoda “Premii – câștiguri”. În acest caz, escrocii sună la întâmplare diferite persoane cărora le spun că au câștigat un premiu la anumite promoţii sau jocuri organizate de firme de renume, constând într-o sumă importantă de bani.
Pentru a intra în posesia premiului, victimele sunt sfătuite şi convinse că trebuie să transfere prin serviciile de curierat bancar o sumă substanțial mai mică, pe numele unei persoane din anturajul autorilor.
“Apelul umanitar”. Acest mod de operare vizează apeluri umanitare transmise prin fax, sms, e-mail în numele anumitor personalităţi publice, adresate conducerii unor societăţi comerciale mari, prin care se solicită depunerea de sume de bani într-un cont bancar sau pe numele unei persoane, pentru ajutorarea unui copil grav bolnav care necesită urgent un tratament de specialitate în străinătate pentru care costurile se ridică la zeci de mii de euro.
În toate cazurile, sumele de bani sunt transferate rapid, simplu şi fără multe formalităţi, prin serviciile de curierat bancar.