Nicoleta Dumitrescu
După prima modificare, de substanţă, a reprezentării coaliţiei în Guvern, prin debarcarea lui Daniel Constantin din funcţiile de ministru şi vicepremier, nici în curtea pesediştilor nu e prea linişte. După ce, în ultimele zile, Victor Ponta tot tulbură de zor apele în partidul în care a declarat că nu se mai regăseşte din varii motive, inclusiv declaraţiile lui Liviu Dragnea confirmă că în PSD e încă frământare, şi va mai fi.
De departe, însă, ultimele insomnii au fost cauzate de conferinţa de presă a ministrului Justiţiei. Una foarte aşteptată, iar, în timpul expunerii lui Tudorel Toader, cu siguranţă, Dragnea s-a aflat în postura de a roade între dinţi câteva scobitori sau beţe de chibrituri până când ministrul a ajuns la finalul expunerii, care s-a dovedit a fi pe post de bombă dezamorsată, în contextul în care acesta, după evaluare, a ajuns la concluzia că procurorii generali, de la DNA şi Ministerul Public, pot rămâne pe funcţii. Astfel, evaluarea celor doi procurori generali, fără a se propune revocarea lor, a fost ca un fel de duş rece la care conducerea PSD nu se aştepta. Drept urmare, mâine, miercuri, pentru a mai scăpa de aerul şi agitaţia de la Bucureşti, social-democraţii se vor întruni în şedinţă la Sinaia, unde vor analiza, printre altele, şi scurta activitate a ministrului Justiţiei. Se va lua şi decizia de revocare a acestuia? Rămâne de văzut! Însă, ieri, Liviu Dragnea a anunţat că, la sfârşitul acestei săptămâni, va face o evaluare a Guvernului, în calitatea sa de lider de partid, posibilele remanieri urmând să fie mai la vară, cel mai devreme.
Un lucru este însă cert, a dat asigurări Dragnea: obiectivul său nu mai este acela de a fi premier. Asta aşa, ca să-i liniştească atât pe cei de la PSD, cât şi pe cei din opoziţie, care nu pierd niciun prilej în a spune că, de fapt, toate deciziile guvernamentale sunt dirijate de cel care este şef la Camera Deputaţilor.
Oricum, dacă liderul social-democraţilor a anunţat că face analiza sa prin comparaţie cu programul de guvernare, Dragnea poate să fie liniştit de pe acum. Nu de alta dar l-a salvat Olguţa cu majorările salariale, considerate, de departe, cele mai importante realizări puse în practică din lunga înşiruire de promisiuni lansate la alegerile parlamentare din decembrie anul trecut.
Până una alta, Dragnea rămâne în aşteptare. În aşteptarea verdictelor proceselor în care acesta este implicat, de al căror rezultat depind credibilitatea sa ca politician şi menţinerea în funcţiile pe care acesta le deţine atât la Parlament, cât şi în partid.
Pe de altă parte, va trebui să ţină piept şi democraţiei din propriul partid, eliminarea liderului de la Iaşi, de pildă, fiind văzută ca o îndepărtare forţată a acelora care au… gura slobodă şi spun, public, ce nu merge bine în PSD. În concluzie, totul este în aştepatare, cu menţiunea că nu trece zi în care partidele aflate în coaliţia la putere să nu ofere surprize.