Violeta Stoica

Patru cutremure s-au produs la mică adâncime între comunele prahovene Bertea și Aluniș, marți după-amiază și până aproape de sfârșitul zilei respective, evenimentele consemnate de reprezentanții Institutului Național pentru Fizica Pământului luându-i prin surprindere pe locuitorii din zonă. Din fericire, faptul că toate cele patru seisme au avut magnitudini cuprinse între 2,2 și 2,4 grade pe scara Richter nu a avut urmări asupra populației sau asupra gospodăriilor din zonă. Apariția cutremurelor în zona de deal a Prahovei, chiar în inima județului, nu a mai fost semnalată în ultimii ani, iar localnicii sunt surprinși că pământul s-a mișcat chiar sub casele lor.

Marți, în intervalul orar 14.59 – 22.45, în inima județului Prahova – în zona de deal care delimitează comunele Bertea, Aluniș și satul Pietriceaua din Brebu – s-au produs patru cutremure cu magnitudinea cuprinsă între 2.2 și 2.4 grade pe scara Richter. Deși mici ca magnitudine, seismele care au avut epicentrul între dealurile din localitățile Bertea și Aluniș par ieșite din comun pentru zona respectivă, fiind cu atât mai ciudate cu cât s-au produs la suprafața scoarței terestre.

cutremur 1
Primul seism s-a produs între Bertea și Aluniș la ora 14.59, a avut 2,4 grade pe Richter și epicentrul a fost la 13,8 km adâncime. Cel de-al doilea a avut loc două minute mai târziu, 2,3 grade pe Richter și la o adâncime de 15,1 km. După o perioadă de pauză de vreo cinci ore, alte două cutremure cu epicentrul în aceeași zonă s-au produs la 20.38 (2,2 grade pe Richter și la o adâncime de 12 km), ultimul fiind înregistrat la 22.45 (2,2 grade pe Richter, la o adâncime de 14,1 km).
Primarul comunei prahovene Bertea, Aurelian Boghici, s-a arătat surprins că în zona localității sale s-au înregistrat cele patru cutremure. “Nu am auzit niciodată să aibă loc cutremure în zona localității Bertea, nu am simțit nimic marți, atunci când spuneți că au fost înregistrate cele patru cutremure. Aici, la noi, se simt seismele care au loc în zona Vrancea, pentru că și noi suntem pe falia care coboară din Vrancea spre sudul țării, însă nu am auzit să fi fost vreodată cutremure în apropiere de comuna noastră”, a precizat edilul comunei Bertea, una dintre localitățile care apar aproape de epicentrul celor patru seisme produse marți după-amiază, în județul Prahova.

cutremur 2
Cutremure mai neobișnuite au mai avut loc în județul Prahova, printre acestea fiind cunoscute deja cele produse în apropiere de Ariceștii Rahtivani, Florești, Băicoi.
În anul 2013, la sfârșitul lunii octombrie, în miez de noapte, unii locuitori din zona comunei prahovene Ariceștii Rahtivani, dar și o parte a celor din orașul Băicoi, au fost treziți de un zgomot mai puțin obișnuit care venea din subteran. Imediat după aceea, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade pe Richter, cu epicentrul tot la suprafața scoarței terestre, respectiv la 13 km adâncime.
În 22 noiembrie 2014, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,7 grade, fiind cel mai mare ca magnitudine înregistrat în România în ultimii 10 ani. Seismul a fost simţit şi în Bucureşti şi a fost urmat de mai multe replici, care nu au depăşit însă 3,3 grade. Din cauza cutremurului, alimentarea cu energie electrică a fost afectată în mai multe localităţi din judeţul Galaţi. Serviciile de ambulanţă din Vrancea au primit mai multe apeluri pentru atacuri de panică, iar funcţionarea unor reţele de telefonie mobilă a fost afectată temporar.