V. Stoica

Pompierii prahoveni au fost solicitați, sâmbătă după-amiază, să intervină într-un caz mai puțin obișnuit: să adune din stradă o cantitate destul de mare de mercur care fusese împrăștiat de o persoană necunoscută în zona unei ghene de gunoi de pe Bulevardul Republicii.
Un bărbat care a trecut prin apropierea ghenei de gunoi a alertat autoritățile, iar echipa de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova a intervenit pentru adunarea materialului periculos din stradă. Cu pensule și cu seringi, pompierii au ridicat cele circa 100 de grame de mercur ajuns într-o zonă publică din cauze necunoscute.

I S UPentru că inhalarea vaporilor de mercur este deosebit de periculoasă, pompierii care au intervenit au purtat măști de protecție.
Potrivit specialiștilor, pe lângă inhalarea dăunătorilor vapori, mercurul mai poate să intre în organismul uman și prin contactul direct cu pielea sau – în cazul consumului prelungit al anumitor alimente – prin ingerarea unor produse despre care se cunoaște că ar putea conține cantități mici de mercur, cum se spune despre unele fructe de mare sau despre unii pești.
Mercurul intrat în organism poate să afecteze, în timp, sistemul nervos, sistemul respirator, dar și rinichii.
Pentru a se preveni eventualele accidente, în mai multe state din lume a fost interzisă folosirea termometrelor cu mercur, acestea fiind înlocuite cu termometre electronice.