Nicoleta Dumitrescu

Hotărât lucru, politicienii, mai ales atunci când ajung la guvernare, se transformă, precum cameleonii, în personaje care sunt pe postul de… omul potrivit la locul potrivit, doar ca să-și apere pielea. Un exemplu este Liviu Dragnea care, după ce le-a dus personal celor de la UDMR, într-un plic invizibil, invitația de a veni alături de PSD și ALDE la guvernare, brusc, s-a transformat în persoana care nici usturoi n-a mâncat, deci, nu e cazul să-i miroasă nici gura atunci când vorbește la microfon să-l audă toată lumea.
Despre ce este vorba? Păi, după ce Olguța Vasilescu nu mai are somn, astfel încât să o scoată la mal cu promisiunea de majorare a lefurilor, liderul Liviu Dragnea a făcut o descoperire aproape colosală: unul dintre pericolele cu care se confruntă România este faptul că riscă să rămână fără forţă de muncă! Iar constatarea a făcut-o cu o așa îngrijorare în glas încât dădea impresia că este pentru prima dată când România se confruntă cu o așa problemă.
Numai că, perspectiva din care privește liderul social-democrat această problemă este una greșită, în contextul în care, dincolo de faptul că unul dintre principlalele motive se referă la lefurile mici, lipsa forței de muncă are și alte hibe, care de la an la an s-au tot adâncit. Problema este că atât de multe schimbări s-au făcut în domeniul învățământului – pe toate planurile – încât s-a ajuns ca, în momentul de față, să nu mai existe, cum se spune, schimbul de mâine necesar în domenii cheie pentru orice țară normală. Și vorbim despre cei care să știe de ce se ”înneacă” motorul la mașina care nu mai vrea să pornească din mijlocul drumului, să lucreze la strung, să facă un desen tehnic, o schiță, să repare un ceas și câte și mai câte meserii care se desfășoară de regulă în atelier nu la birou sau în instituții publice. Acum câteva zile, am văzut o emisiune al cărei subiect era viitorul tinerilor care învățau în licee cu profil tehlogic. Orele de practică, pentru bieții copii, erau un adevărat chin: trusele de chei erau ruginite,vechi și descompletate, dinții pilelor, de atâta folosire, aproape că erau inexistenți, iar pentru cei care lucrau în domeniul electric lipseau conductorii!
De ce riscă România să rămână fără forță de muncă? Pentru că nu mai are cine să muncească, de fapt. În urmă cu ceva vreme, liderul ALDE, la congresul partidului, venise poate pentru prima dată, în ultima perioadă, cu o inițiativă cu adevărat revoluționară: eliminarea venitului minim garantat, motivând că acest ajutor bănesc invită la nemuncă. Numai că Dragnea nici n-a vrut să audă, cu toate că inclusiv primarii PSD nu mai știu ce metode să aplice astfel încât să-i determine pe cei de la ”416” – botezați după legea cu același număr – să accepte zecile de oferte de muncă venite din partea angajatorilor. De ce refuză să muncească? Pentru că nu știu să facă nimic, de vină fiind statul – adică autoritățile centrale de la București- care încurajează lenea și statul la umbră atunci când e soare!
Numai că liderul PSD refuză să vadă această realitate, în contextul în care, adoptând tactica binecunsocută a cameleonului – aceea de a-și schimba culoarea pielii potrivit mediului înconjurător, la congresul celor de la UDMR a mai făcut o constatare de pomină, declarând că este grav faptul că, în 27 de ani, perioadă în care s-au cheltuit miliarde de euro, în România nu există o autostradă care să traverseze Carpaţii (!?!). Oare social-democrații, în ultimii 27 de ani, n-au mai fost la guvernare? Ba da, și-au prins câteva mandate bune! Dar, poate că, în cazul lor, ceea ce a fost în urmă nu se pune. Se pune doar mandatul de acum, când și-au pus în gând să dărâme inclusiv munții!