România nu are încă un Cod aerian care să armonizeze reglementările din segmentul civil cu cele din aviația militară, în noul context mondial în care fenomenul terorismului a luat amploare, iar Uniunea Europeană dorește un spațiu aerian comun, a declarat, ieri, Gabriel Răducanu, directorul Statului Major al Forțelor Aeriene Române, în cadrul conferinței PRIA Aviation, citat de Agerpres. „Încercăm de doi ani și jumătate să facem un nou cod aerian, dar de fiecare dată cuvântul specialistului a fost pe locul doi, după decizia politică. Îmi doresc din tot sufletul ca în acest an, poate pe o nouă structură legislativă, să punem bazele acestui document-cadru, mai ales că la nivelul Uniunii Europene inițiatorul este tot un român, Jean Marinescu (europarlamentar – n.r.)”, a spus Răducanu. El a precizat că acest Cod aerian este vital pentru sector, fiind de fapt legislația-cadru din domeniul aeronautic. „Cum este Constituția pentru țară, așa este și Codul aerian pentru sectorul nostru. Reglementează tot ceea ce înseamnă relaționarea operatorului, fie el aerian, fie civil. În acest moment avem un Cod aerian civil, prin urmare reglementările sunt numai în sectorul civil. Uniunea Europeană prevede că în acest moment trebuie să vorbim de un spațiu aerian comun, trebuie să avem un limbaj comun, să avem reglementări comune. Dacă nu îl implementăm acum, riscăm să nu mai ținem pasul cu reglementările europene”, a explicat Răducanu.
Potrivit acestuia, timp de doi ani și jumătate, acest Cod aerian a avut numai începuturi, dar nu a fost finalizat. El a descris contextul internațional ca fiind unul favorabil intensificării fenomenului terorismului și al traficului ilegal. „Acum, când Statele Unite, după alegerea lui Donald Trump, caută cu precădere soluții naționale și apoi soluții pentru sprijin internațional, când Rusia nu mai poate accepta statutul de loc doi și își dorește cu ardoare locul de hegemon, atât mondial, cât și regional, când China a demonstrat că puterea vine din dezvoltarea economică și nu neapărat din dezvoltarea militară, ne punem întrebarea firească de combatere a terorismului la nivel mondial mai există o preocupare comună sau în comun? Fenomenul migrației a devenit din ce în ce mai greu de controlat, ceea ce poate netezi calea către acțiunile teroriste și a traficului ilegal”, a mai spus Răducanu.
În urmă cu un an, tot în cadrul unei conferințe PRIA Aviation, Ioan Chirea, șeful Autorității Aeronautice Naționale Militare din România, declara că noul Cod aerian va reglementa inclusiv activitatea dronelor.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEvenimente
Articolul următorINFOMEDICA