O singură ceaşcă de cafea conţine între 95 şi 165 de miligrame de cofeină – stimulentul natural ce ne aduce o serie de beneficii, printre care îmbunătăţirea memoriei, atenţiei şi a stării de spirit. Cu toate acestea, beneficiile de care avem parte atunci când alegem să consumăm o ceaşcă de cafea nu reuşesc să schimbe faptul că aceasta băutură foarte populară naşte dependenta, scrie inverse.com, preluat de MedLive.ro.
Din cauza faptului că declanşează dependenţă, atunci când o persoană decide să renunţe la cafea, va resimţi pentru o perioadă simptomele specifice sevrajului.
În mod normal, cofeina are un impact asupra organismului timp de trei ore după ce a fost consumată cafeaua, iar simptomele de stopare a consumului pot apărea între 12 şi 20 de ore de la ultima cană de cafea consumată, în cazul unei persoane dependente. Simptomele de sevraj sunt mai proeminente începând cu a doua zi de la întreruperea consumului, dar în mod normal nu durează mai mult de o săptămână.
Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Vermont a arătat că simptomele care apar la întreruperea consumului zilnic de cafea, şi care includ dureri de cap însoţite de un sentiment de oboseală, sunt cauzate de modificările fluxului sangvin din cauza lipsei de cofeină.
Prin măsurarea activităţii electrice a creierului şi a vitezei fluxului sangvin al participanţilor la studiu, atât înainte cât şi după consumul de cafea, cercetătorii au descoperit că stoparea consumului de cofeină încetineşte fluxul sangvin cerebral, care declanşează starea de somnolenţă, nivelul de atenţie scăzută şi determină apariţia durerilor de cap.
Durerile de cap sunt urmate de modificări ale dispoziţiei, cauzate în principal de scăderea nivelului de dopamină din creier. Acesta este unul dintre motivele pentru care băutorii de cafea îşi continuă rutina zilnică, întrucât creşterea nivelului de dopamină datorat consumului de cafea îmbunătăţeşte starea de spirit. Ceea ce înseamnă că atunci când renunţăm la cafea ne simţim, în prima fază, mai obosiţi, întrucât creierul trebuie să facă eforturi suplimentare, în lipsa stimulentului, pentru a deveni mai alert.
Cu toate acestea, lipsa cofeinei din organism ne aduce o serie de beneficii legate, în special, de bună odihnă pe timpul nopţii.
Iată alte patru beneficii de care avem parte atunci când renunţăm la consumul de cafea:
1. Cofeina măreşte nivelul catecolaminelor – hormonii de stres – iar răspunsul organismului la un nivel mare de stres declanşează eliberarea cortizolului în cantităţi mari şi creşte nivelul insulinei. Acestea, la rândul lor, cresc nivelul de inflamaţie din organism, ce stă la baza numeroaselor afecţiuni.
2. Obiceiul de a consuma cafea scade sensibilitatea întregului corp la insulină, ceea ce îngreunează modul în care celulele organismului răspund la nivelul crescut de zahăr din sânge, ce duc, mai departe, la deteriorarea arterelor şi la creşterea riscului de mortalitate pe fondul bolilor cardiovasculare.
3. Cafeaua nefiltrată conţine cea mai mare cantitate de antioxidanţi, benefici pentru organism, dar odată cu aceşti antioxidanţi în sistemul nostru intră şi diterpenele, asociate unui nivel ridicat de trigliceride şi de colesterol rău.
4. Cafeaua conţine acizi ce afectează sănătatea sistemului gastric, iar eliminarea cafelei din dieta alimentară ne protejează astfel de apariţia simptomelor specifice disconfortului digestiv, arsurilor gastrice şi dezechilibrelor ce apar la nivelul florei intestinale.