F. T.

Aproape că nu este zi în care pădurarilor prahoveni sau patrulelor mixte poliție – angajați ai Direcției Silvice Prahova să nu le pice în plasă indivizi care fură – de unde altundeva – decât din fondul forestier din județ.
Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute, un bărbat a fost prins în timp ce transporta cu căruța material lemnos pentru care – spun polițiștii – “nu deținea documente legale de proveniență”. Adică, mai pe românește, fusese furat din pădure. Bărbatul a fost amendat cu 3.000 de lei, iar oamenii legii i-au confiscat, în afară de materialul lemnos, și căruța.
De asemenea, tot la sfârșitul săptămânii trecute, în zona Ocolului Silvic Doftana, în urma verificărilor efectuate de către polițiștii posturilor comunale Cocorăștii Mislii și Scorțeni, au fost prinși doi bărbați din comuna Scorțeni bănuiți de tăierea, fără drept, a unui arbore esență fag din pădurea ocolului, materialul lemnos rezultat fiind sustras și transportat la locuința unuia dintre ei. De la unul dintre aceștia polițiștii au ridicat lemnul sustras, precum și un motoferăstrău folosit la comiterea contravenției, bărbatul fiind sancționat cu o amendă de 8.000 de lei. Totodată, a fost sancționat contravențional și cel care a efectuat transportul materialului lemnos, cu o amendă de 4.000 de lei, de la acesta fiind ridicat, în vederea confiscării, atelajul hipo folosit la furtul materialului lemnos.
În acest context, amintim că, potrivit unei statistici întocmite de către silvicultorii prahoveni, ca urmare a controalelor efectuate la cele nouă ocoale silvice din componența direcției s-a ridicat, în trimestrul întâi al anului curent, o cantitate de masă lemnoasă furată însumând 607 metri cubi (dintre care 531 metri cubi au însemnat proprietatea publică a statului, iar 76 aparținând altor proprietari, majoritatea persoane fizice. Din totalul celor 607 metri cubi sustrași, 179 de metri cubi erau, la data la care a fost întocmită statistica, nejustificați (în sensul că reprezintă masa lemnoasă sustrasă de autori încă neprinși).
Pe de altă parte însă, la finalul datelor statistice se precizează că “în perspectiva reducerii contravențiilor și a infracțiunilor silvice, Direcția Silvică Prahova va acționa pe următoarele direcții: creșterea procentului de justificare, în cazul sustragerilor de materiale lemnoase, prin aplicarea corectă a prevederilor legale în vigoare; implicarea permanentă a personalului silvic cu atribuții în paza pădurilor, pentru prevenirea și sancționarea faptelor care aduc prejudicii fondului forestier; realizarea de controale periodice și inopinate la toate subunitățile“.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentAnecdote
Articolul următorInfoagenda