Reuniunea Comitetului Executiv Național al PSD a început ieri, la Palatul Parlamentului, în prezența premierului Sorin Grindeanu și a președintelui partidului, Liviu Dragnea.
La ședință au participat și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, precum și o serie de miniștri.
Principalul punct pe ordinea de zi a fost raportul de evaluare a Cabinetului Grindeanu, existând posibilitatea ca premierul să rămână fără sprijin politic din partea partidului.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut, înaintea reuniunii CExN, că nu a cerut demisia premierului sau a vreunui ministru.
„Eu nu am cerut demisia nimănui, nici premierului, nici vreunui ministru. Este un act de voință al fiecăruia, dar asta spune ceva. O să discutăm și despre aceste demisii în CExN, suntem într-o situație nu foarte confortabilă, dar în același timp nici nu putem lăsa ca lucrurile să evolueze exact ca până acum. Să vedem la ce decizie ajungem, este un CEx, chiar dacă unii colegi, în niște scrisori deschise, spun că această structură nu este legitimă, este structura care a generat acest guvern și care are nu numai dreptul de a face această analiză. Noi avem obligația de a face această analiză. Aici nu ne jucăm că avem noi drepturi și putem să facem ce vrem. Suntem obligați să facem această analiză”, a declarat Dragnea, potrivit Agerpres.
De asemenea, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat că ședința Comitetului Executiv Național al partidului nu a fost organizată împotriva cuiva, ci a vizat analiza implementării programului de guvernare și măsurile care se impun pentru recuperarea întârzierilor din acest program.
„Avem un CEx unde se va analiza un raport de evaluare la care s-a lucrat o perioadă. Va fi în special o analiză a cifrelor, a stadiului de implementare a acestui program de guvernare. Nu este un Comitet Executiv Național făcut pentru cineva sau făcut împotriva cuiva. Deciziile care se vor lua la CEx se vor lua democratic și vor fi făcute publice”, a precizat Dragnea, înaintea reuniunii.
El a mai spus că întârzierile înregistrate în aplicarea programului de guvernare trebuie făcute publice întrucât guvernarea trebuie să fie transparentă. „Eu le-am spus colegilor mei că acest raport de evaluare va fi făcut public. Sunt unii colegi care de bună credință mi-au spus că poate nu e bine să facem asta, dar îmi asum, pentru că noi nu trebuie să guvernăm pe ascuns, guvernăm pentru oameni. Trebuie să fie o guvernare total transparentă. Întârzierile de astăzi trebuie să fie știute de toată lumea și trebuie să propunem ulterior acestui CEx care sunt măsurile pentru a recupera rapid aceste întârzieri, pentru a face modificările necesare care vor reieși în urma acestei discuții în Comitetul Executiv Național”, a adăugat liderul social-democraților.
Întrebat dacă Grindeanu mai poate conduce un Guvern PSD, în condiţiile în care 60% din măsuri sunt neîndeplinite, Dragnea a răspuns: „Asta trebuie să decidă tot CExN. Din păcate trebuie să ne asumăm tot”.
„Nu e vorba numai de 60% măsuri neîndeplinte, e şi un procent serios de măsuri îndeplinite parţial pe care nu le putem bifa la cele îndeplinite. Asta este situaţia, mie cel puţin nu mi-a fost uşor să iau decizia de a discuta public despre aceste lucruri, dar nu e Guvernul nostru, este Guvernul României”, a adăugat Dragnea. Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că ALDE a decis, prin vot, ieri după – amiază, să retragă sprijinul politic acordat pentru premierul Sorin Grindeanu, înţelegerea cu PSD fiind ca în viitorul cabinet guvernamental să fie păstrată actuala structură politică. Miniştrii ALDE aşteaptă decizia PSD privind remanierea cu demisiile pe masă.